Sydkorea: Spionsatellit "utan militär nytta"

Sydkorea: Spionsatellit "utan militär nytta"

Den nordkoreanska satellit som under våren kraschade i havet väster om Koreahalvön hade inte kunnat användas i militärt syfte, enligt sydkoreanska myndigheter. Arkivbild från japansk tv.

Eugene Hoshiko/AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den nordkoreanska satellit som under våren kraschade i havet väster om Koreahalvön hade inte kunnat användas i militärt syfte, enligt sydkoreanska myndigheter.

Efter att Nordkorea i maj placerat vad som beskrevs som landets första militära spaningssatellit i omloppsbana, störtade satelliten i havet, bara minuter efter uppskjutningen.

Kraschen utlöste en komplex 36 dagar lång sydkoreansk bärgningsoperation, där bland annat sjöräddningsfartyg, minsvepare och djuphavsdykare ingick.

Efter att vrakdelarna bärgats och analyserats av experter i Sydkorea och USA bedömer försvarsdepartementet i Seoul att farkosten "inte hade någon militär nytta som spaningssatellit överhuvudtaget".

Kraschen utlöste kortvariga robotlarm i såväl Japan som i Sydkorea. Bland annat fick invånarna i den sydkoreanska huvudstaden Seoul textmeddelanden där de uppmanades att förbereda sig för evakuering.

FRÅN FÖRSTASIDAN