Sudans armé skjuter upp förhandlingar

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Sudans arméchef general Abdel Fattah al-Burhan. Arkivbild.Marwan Ali/AP/TT
Sudans armé har skjutit upp samtal med de paramilitära styrkorna RSF om en vapenvila, rapporterar flera medier med hänvisning till källor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Armén anklagar de paramilitära styrkorna för att återkommande ha brutit mot en överenskommelse om att dra sig tillbaka från sjukhus och bostadshus, en del av ett kortare vapenstillestånd.

– Rebellerna har inte uppfyllt ett enda av kraven för ett kort vapenstillestånd, säger en anonym sudanesisk myndighetskälla.

Amerikanska och saudiarabiska medlare meddelade i måndags att en överenskommelse om ett fem dagar långt vapenstillestånd gjorts mellan Rapid Support Force (RSF) och armén. Men under tisdagen blossade nya strider upp i Khartum-regionen och kring Darfur i väst.

– Armén är redo att strida tills vi segrar, deklarerade arméchefen Abdel Fattah al-Burhan när han besökte sina styrkor.

RSF i sin tur hävdar sin rätt att försvara sig, och anklagar armén för att ha brutit vapenstilleståndet.

Strider mellan armén, vars general Abdel Fattah al-Burhan leder landet, och RSF, ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo har pågått i sex veckor. Den väpnade kampen om makten har främst pågått i huvudstaden Khartum och i Darfurprovinsen i västra Sudan.

Annons

Över 1 800 människor beräknas ha dött i striderna. Enligt FN har konflikten lett till fler än en miljon internflyktingar, och 350 000 har flytt utomlands.

Annons