Sudanesisk general: Detta krävs för fredssamtal

Sudanesisk general: Detta krävs för fredssamtal

Svart rök över huvudstaden Khartum under fredagen.

Maheen S/AP/TT
Avsluta luftangreppen – annars är fredssamtal inte aktuella. Det beskedet ger ledaren för de paramilitära styrkorna i Sudan.
Samtidigt meddelar Storbritannien att landets evakueringsinsats i Sudan avslutas, och de sista flygningarna ut ur landet genomförs på lördagskvällen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den sudanesiska arméchefen Abdel Fattah al-Burhan har tidigare efterfrågat fredssamtal i Sydsudan för att få ett slut på konflikten. Nu svarar general Mohamed Hamdan Dagalo, ledare för de paramilitära RSF, och mer känd som Hemedti:

– Upphör med attackerna. Efter det kan vi förhandla, säger han i en intervju med brittiska BBC.

Det är särskilt luftangreppen han syftar på, som han menar har pågått trots att en bräcklig vapenvila nyligen förlängts.

Brittisk insats avslutas

Storbritannien är klart med evakueringen av brittiska medborgare och deras anhöriga under lördagen. Det beskedet gav landets vice premiärminister Oliver Dowden till brittiska medier på fredagen.

Det sista evakueringsflyget avgår från en flygplats nära Khartum vid 18-tiden. Då har Storbritannien flugit ut fler än 1 500 personer.

I ett annat uttalande uppgav landets utrikesdepartement att de som vill lämna Sudan bör komma till flygplatsen redan på lördagsförmiddagen för att hinna registreras.

Turkiskt plan beskjutet

Flera andra länder fortsätter att flyga ut sina medborgare från landet. Det turkiska försvarsdepartementet meddelade tidigare under fredagen att ett av landets militära fraktflygplan hade beskjutits när det var på väg mot en flygbas utanför Khartum. Planet kunde dock landa säkert utan att någon skadades.

Den svenska insatsen i Sudan avslutades i torsdags.

Det har tidigare förekommit flera försök till vapenvila sedan striderna mellan den sudanesiska armén och RSF bröt ut den 15 april. Alla har i varierande grad misslyckats.

Hundratals döda

Striderna har spridit sig över stora delar av Sudan. I provinsen Darfur vittnar invånare om intensiva strider och plundring. I provinshuvudstaden al-Geneina har enligt FN:s siffror nära 100 personer dödats sedan i måndags.

I hela landet har minst 512 människor dödats och närmare 4 200 skadats i striderna, enligt siffror från Sudans hälsodepartement, även om den verkliga dödssiffran sannolikt är mycket högre.

FRÅN FÖRSTASIDAN