brott

Straffbart att avslöja 13-åriga Filippas förövare

Dansk polis med hund.

FOTO: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Att avslöja namnet på den 32-årige man som häktats misstänkt för att ha fört bort en 13-årig flicka i Danmark är olagligt.
Den som publicerar namnet eller sprider uppgifter som kan avslöja mannens identitet kan dömas för det.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter rättegången i Tove-fallet: ”Jobbigaste målet jag haft”
0:28

Efter reklamen: Efter rättegången i Tove-fallet: ”Jobbigaste målet jag haft”

(0:28)

Slå på ljud

Det var under lördagen som 13-åriga Filippa försvann från sin tidningsrunda på danska Själland.

Efter en stor sökinsats och tips från allmänheten hittades flickan vid liv i en villa i närheten av platsen hon försvunnit från. I samband med insatsen greps en 32-åriga man misstänkt för att ha kidnappat henne och utsatt henne för sexuella övergrepp.

Nu kommer nya besked om den häktade 32-åringen. Inga danska medier får avslöja namnet på mannen. Det uppger advokaten Vibeke Borberg, expert på bland annat pressetik och medielagstiftning.

– Även om ett namnförbud refererar till namnet handlar det faktiskt om ett identifikationsförbud. Alla upplysningar som kan leda till att man kan identifiera den anklagade omfattas, säger Vibeke Borberg.

Sökinsats.

Under lördagen och söndagen pågick en stor sökinsats i området.

FOTO: Claus Bech/TT

Förbudet gäller även för privatpersoner på sociala medier.

– Min uppfattning är att det råder ett slags vildavästern-stämning på sociala medier, och känslan att inga regler gäller. Men det är inte sant. Där gäller samma regler som på andra ställen, säger Sten Schaumburg-Müller, professor i juridik på Syddansk Universitet.

I samband med häktningsförhandlingen under måndagen utfärdade domaren det så kallade namnförbudet. Det innebär att det är straffbart att avslöja namnet, men även yrke, hemort eller andra upplysningar som leder till att mannen kan identifieras.

Straffet för att bryta mot namnförbudet är böter.

FOTO: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/Claus Bech/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN