Här är kvinnorna som kan fälla Donald Trump: ”Smiska dig...”

Stormy Daniels och Karen McDougal är huvudfigurer i åtalet mot Donald Trump.

FOTO: TT/ARKIV
Donald Trump klev i natt in i domstolen i New York och svarade på de 34 åtalspunkterna mot honom.
Här är kvinnorna som tystats efter sexuella relationer med Trump – och som kan fälla ex-presidenten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Donald Trump: ”Trodde aldrig det kunde hända i USA”
0:55

Efter reklamen: Donald Trump: ”Trodde aldrig det kunde hända i USA”

(0:55)

Slå på ljud

Detta gäller även punkterna om de tre tillfällen då Trump enligt åklagarna beordrade utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det gäller det omtalade fallet med porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, som fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation mellan henne och Donald Trump vid en golfturnering 2006. Betalningen gjordes 2016.

Trump ska ha bjudit Daniels på middag i sin hotellsvit där han visade henne ett golfmagasin med sig själv på omslagsbilden.

– Jag sa; ”någon borde ta den där tidningen och smiska dig med den”. Så han drog ned sina byxor, har Daniels tidigare sagt.

Enligt henne hade de sedan sex och Trump var, vid tidpunkten, nygift med Melania som bara månader tidigare hade fött deras första son Barron.

Stormy Daniels har mött en uppsjö kritik från Trump-anhängare den senaste tiden, och svarar själv på Twitter:

Ni säger alla ”spermacontainer” som om det vore något dåligt. Det är definitivt bättre att vara under min sexige man i stället för att vara under arrest”, skriver hon.

Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels.

Markus Schreiber

Via ombudet Michael Cohen

Vidare handlar det om 150 000 dollar som betalades till playboy-modellen Karen McDougal, som också sagt sig ha en affär med Trump 2006. Hon lämnade in en stämning för att bli fri från ett avtal som hindrade henne från att öppet berätta om en affär med Trump.

Trump förnekar också denna påstådda relation.

– Vi träffades minst fem gånger i månaden, har McDougal tidigare sagt till CNN.

Det tredje fallet gäller en portvakt som hotade att gå ut med information om att Trump hade ett utomäktenskapligt barn. Han ska ha fått 30 000 dollar.

Alla betalningar skedde via ombud. Clifford fick pengarna av Michael Cohen, Trumps tidigare personlige advokat, som betalade Daniels ur egen ficka.

Trump ska sedan månadsvis ha skrivit ut checkar till Cohen, varav några var utställda från presidentens eget bankkonto. Det är dessa elva checkar som utgör en stor del av åtalet, då de bokfördes "bedrägligt".

Donald Trump har enligt åtalet själv skrivit under nio av checkarna.

Karen McDougal hade också en affär med Donald Trump och betalades för sin tystnad.

DIMITRIOS KAMBOURIS

Nästa år kan Donald Trump dömas

Åtalet är på 16 sidor och innehåller flera åtalspunkter som karakteriseras som grova brott (felony), vilket kan leda till fängelsestraff, till skillnad från förseelser och lindriga brott (misdemeanor) som ofta leder till böter.

På en presskonferens konstaterar åklagaren Alvin Bragg att bokföringsbrott för att dölja ett annat brott enligt New Yorks lag är ett grovt brott (felony).

Michael Cohen erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen till Stormy Daniels och dömdes till tre års fängelse för sin inblandning i affären.

Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig.

Åtalet mot Donald Trump tas troligen upp i domstol i januari nästa år.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN