Stora hamnar stänger inför cyklonen Biparjoy

Stora hamnar stänger inför cyklonen Biparjoy

Myndigheterna i Pakistan och Indien förbereder sig inför cyklonen Biparjoy som väntas slå mot ländernas kuster senare i veckan.

Rafiq Maqbool/AP/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den pakistanska armén och civila myndigheter planerar att evakuera 80I000 människor på Pakistans södra kust. Orsaken är cyklonen Biparjoy, som väntas drabba området senare i veckan.

Cyklonen beräknas vara den mest kraftfulla i området sedan 2021, när 174 personer dog. Dödssiffran blev relativt låg tack vare stora förberedelser.

Även i Indien evakueras tusentals på låglänta områden, meddelar myndigheterna. Man har också förbjudit sammankomster vid stränderna under cyklonens framfart.

– Vi har flyttat 20 580 personer från Gujarats kustdistrikt till hjälpläger där de kommer att få mat, dricksvatten och andra nödvändigheter, säger CC Patel, chef för hjälpinsatser i delstatsregeringen i Gujarat.

Alla hamnar, inklusive Mundra och Kandla som är två av Indiens största, har stängts i förebyggande syfte. Fiskare i båda länderna har manats att stanna på land och att flytta sina båtar till en mer säker plats.

Enligt experter leder klimatförändringarna till allt fler cykloner i området runt det arabiska havet.

Förra året drabbades Pakistan av en förödande översvämning där över 1 700 människor omkom.

FRÅN FÖRSTASIDAN