Stoltenberg: Nato ska stärka gräns mot Belarus

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, till vänster och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i samtal under ett möte som hölls i Haag med sex andra statschefer på tisdagen.
Natochefen Jens Stoltenberg säger att Nato ska fatta ett beslut om att stärka försvaret i de länder som gränsar mot Ryssland och Belarus. Beskedet kommer sedan Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin fått en fristad i Belarus.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Natochefen sade vid en pressträff, efter en middag med sju statschefer i Haag, att det är för tidigt att dra några slutsatser om vilka konsekvenserna blir av att Prigozjin har flyttat till Belarus och att troligen även en del av hans styrkor kommer att förflyttas dit.

– Men det som är absolut klart är att vi har skickat en tydlig signal till Moskva och Minsk att Nato finns på plats för att skydda alla våra allierade och varje centimeter av Natoterritorium, sade Jens Stoltenberg.

Han tillade att det inte finns något utrymme för missförstånd i Moskva och Minsk om Natos förmåga att försvara sina allierade mot potentiella hot.

Tidigare på tisdagen uttryckte grannländerna och Natomedlemmarna Litauen, Lettland och Polen oro efter beskedet att Wagnersoldater och deras ledare Jevgenij Prigozjin kan slå sig ner i Belarus.

– Om Wagner placerar sina massmördare i Belarus ökar risken för instabilitet i alla angränsande länder, sade Litauens president Gitanas Nauséda på pressträffen i Haag.

Annons