Stoltenberg kan få kort förlängning

Stoltenberg kan få kort förlängning

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Matthias Schrader/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kan komma att stanna längre på posten än vad som tidigare planerats.
Enligt norska medieuppgifter är den danska statsminister Mette Frederiksen en av kandidaterna att bli ny chef för militäralliansen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stoltenberg säger till norska public servicebolaget NRK att han tänker sluta som generalsekreterare i höst. Planen har hela tiden varit att Stoltenberg skulle vara generalsekreterare över toppmötet i Vilnius 11–12 juli, för att sluta i början av oktober.

Men norska nyhetsbyrån NTB rapporterar att Stoltenbergs stabschef Stian Jenssen dragit tillbaka en ansökan att bli expeditionschef på norska utrikesdepartementets säkerhetsavdelning. Jenssen har tidigare sagt att han ska vara kvar som stabschef så länge som Stoltenberg är generalsekreterare.

Källor inom Nato och norska utrikesdepartementet uppger enligt NTB att det är troligt att Stoltenbergs förordnande förlängs en kortare period.

Stoltenberg svarar själv diplomatiskt:

– Jag har varit här dubbelt så länge som först var sagt. Allt min koncentration är på att arbetet som jag ska göra till fram till dess att jag slutar. Jag är säker på att Nato hittar en efterträdare till mig, säger han till NRK.

Spekulationer förekommer om vem som kan bli ny generalsekreterare. Norska VG rapporterar att Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen är en kandidat och hänvisar till välinformerade källor. Frederiksen är en av den amerikanske presidenten Joe Bidens favoriter, skriver VG.

FRÅN FÖRSTASIDAN