Stockholmsbon Safa kan inte lämna Sudan

Stockholmsbon Safa kan inte lämna Sudan

Strider har pågått i flera dagar mellan den sudanesiska armén och de halvmilitära RSF-styrkorna i Sudan. Huvudstaden Khartum är särskilt drabbad, och många – däribland Stockholmsbon Safa – har tagit sig till den närliggande staden Madani.

Foto: Privat. Grafik: Johan Hallnäs/TT
Trots löfte om vapenvila hörs skottlossning fortfarande i Sudans huvudstad.
Safa, till vardags IT-specialist i Stockholm, råkade vara i Khartum när konflikten bröt ut. Nu vet hon inte hur hon ska ta sig tillbaka till Sverige.
– Ingen förväntade sig det här. Det blev verkligen krig över en natt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Safa är skakad när TT når henne över telefon. Hon befinner sig i Madani, tre timmar söder om Khartum, efter att i onsdags ha flytt striderna i huvudstaden.

Allt var lugnt fram till förra lördagen, den 15 april, då hon fick ett meddelande från sina släktingar: "Gå inte ut, vi hör explosioner". Striderna hade då ännu inte nått hennes stadsdel, men det gjorde de senare samma kväll.

– Först hörde vi skott, och sedan stridsflyg över oss, säger Safa.

Under skottlossningen höll de sig inomhus. I efterhand är hon glad över att det fanns tillräckligt med förnödenheter i huset – och hon poängterar att många i huvudstaden har det mycket värre.

– Vi hade bara strömavbrott en dag och då kunde vi använda en generator. Många andra familjer saknar helt ström och vatten, och är mitt bland striderna.

Arbetar på Ericsson

Till vardags arbetar Safa som IT-specialist hos den svenska telekomjätten Ericsson i Stockholm. Hon kom från början till Sverige för att studera i Umeå. När hon tidigare i år fick höra att hennes pappa hade brutit höftleden bestämde hon sig för att besöka sitt hemland.

Safa hade bokat en returbiljett till Stockholm den 29 april. Men samtliga avgångar är inställda från Khartums flygplats, där det tidigare rapporterats om hårda strider och brinnande flygplan. Enligt siffror från Världshälsoorganisationen har fler än 400 personer mist livet och flera tusen skadats till följd av konflikten.

När skottlossningarna avtog något i södra Khartum i onsdags bestämde sig Safa och hennes familj för att lämna huvudstaden. De tog sig söderut till Madani, som helt kontrolleras av regeringsstyrkor.

Vägen hade kantats av strider: Under färden räknade hon till fyra utbrända stridsfordon, och de mötte en postering med ett dussintal milismän från de paramilitära RSF-styrkorna som strider mot Sudans armé.

Planen nu är att försöka återvända till Sverige så fort som möjligt, eventuellt med färja från Port Sudan till Saudiarabien. Men vägen dit är osäker, och utan en klar frontlinje kan säkerhetsläget snabbt ändras till det sämre.

"De saknar mänsklighet"

Safa litar inte heller på de sköra eldupphör som utlovas. När hon pratade med sina släktingar i Khartum på fredagen berättade de att stridsflygplanen hade slutat flyga, men att skottlossning fortfarande ljöd i omgivningen.

– Det beror på var man är i staden, men i vissa delar är det riktigt illa. Min farbror är kvar och han berättade att en kula träffade hans hus, säger hon.

Hennes farhågor är att konflikten växer och att utländska aktörer dras in. Regeringsstyrkornas general Abdel Fattah al-Burhan har nära kopplingar till Egyptens regering. Det finns uppgifter om att den ökända ryska Wagnergruppen har försett deras motståndare i RSF-styrkorna med luftvärnsrobotar.

För egen del stödjer Safa ingen part i konflikten.

– Båda sidor är lika hemska. De skjuter varandra överallt och struntar i om det sker bland sjukhus eller skolor. De saknar mänsklighet, det är helt galet.

FRÅN FÖRSTASIDAN