Stäm inte journalisten! Ny plan i EU

09 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) på väg in till fredagens EU-möte i Luxemburg.
Ett kraftfullt verktyg, tycker justitieministern sedan EU-länderna enats om hur stämningar av journalister ska motarbetas.
Urvattnat, anser kritikerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU-ländernas justitieministrar gav tummen upp till sin syn på den så kallade "anti-slapp"-lagstiftningen vid sitt ministermöte i Luxemburg på fredagen.

Slapp har blivit samlingsbeteckning för medvetna försök att tysta eller skrämma obekväma publiceringar genom att gå till domstol.

EU-kommissionen vill nu göra det lättare för domstolar att säga nej till den typen av mål.

– I grund och botten så innebär det att man med olika rättsliga medel skyddar journalister och andra från rättsprocesser som initieras bara i syfte att tysta någon. En rättsprocess innebär ju en väldig påfrestning för den som blir utsatt, alltifrån kostnadsrisker till andra processrisker, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

EU-länderna har dock kritiserats under vintern och våren för att ha urvattnat förslaget. Även ansvarige EU-kommissionären Didier Reynders beklagar de "försvagningar" som gjorts.

Gunnar Strömmer konstaterar dock att frågan inte är "okomplicerad".

Annons

– Rätt till domstolsprövning är en mänsklig rättighet. Man vill ju hitta en ordning som inte gör att man slentrianmässigt avvisar rättsprocesser som kan ha fog för sig. Men det där tycker jag att vi har sorterat ut på ett bra sätt, säger Strömmer i Luxemburg.

Fredagens uppgörelse ska nu jämkas samman i kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som ännu inte bestämt sig för sin linje i frågan.

Annons