Sparkad Florida-rektor besökte David-staty

Sparkad Florida-rektor besökte David-staty

Hope Carrasquilla fick beskåda Michelangelos David-staty på plats i Florens på inbjudan av museichefen Cecilie Hollberg.

Guido Cozzi/AP/TT
En rektor på en skola i Florida tvingades avgå efter att föräldrar klagat över att hon visat barnen en bild av Michelangelos David-staty.
Nu har hon själv besökt verket på plats i Florens, efter att ha bjudits in av chefen för det museum där statyn ställs ut.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under en skollektion i Tallahassee i delstaten Florida visade rektorn Hope Carrasquilla eleverna bilder på några av renässansens mest berömda konstverk – däribland Michelangelos David-staty, som avbildar en naken man.

Initiativet uppskattades dock inte enhälligt av barnens föräldrar, där ett antal i stället hävdade att lektionen innehållit pornografi. Efter ett styrelsemöte sparkades därefter Carrasquilla – som nu med egna ögon i stället har kunnat beskåda Michelangelos mästerverk på plats i den italienska staden Florens, skriver BBC.

"Statyn är underbar"

Den tidigare rektorn hade bjudits in till Galleria dell''Accademia, där statyn befinner sig, av museets chef– och efter att ha beskådat David i verkligheten är Hope Carrasquilla imponerad.

– Michelangelo hade inte gjort honom rättvisa om han hade valt att avbilda honom på något annat sätt. Jag tycker att statyn är underbar, säger hon till BBC.

Skolundervisning het fråga

Skolundervisningen i Florida har den senaste tiden blivit en allt hetare fråga, framförallt genom den politik som förts av delstatens republikanske guvernör Ron DeSantis. Bland annat får skolorna i delstaten inte längre undervisa elever om sexuell läggning eller könstillhörighet, enligt den så kallade ”Don't say gay”-lagen.

Nyheten om den amerikanska rektorns avsked har lett till en allt stridare ström av turister till Galleria dell'Accademia i Florens– där många av besökarna, tillsammans med statyn, tar selfies.

FRÅN FÖRSTASIDAN