Spansk rivstart – men sedan då?

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på besök hos Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i Madrid.
Vi är enormt ambitiösa, lovar Spanien när landet nu tagit över som ordförande i EU:s ministerråd under resten av 2023.
Migration och klimat och handel ska dras i mål – men också en infekterad valkamp på hemmaplan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Premiärminister Pedro Sánchez har rivstartat det spanska halvåret som EU-ordförande. I lördags var han i Kiev hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. I söndags tog han emot EU:s rådsordförande Charles Michel och på måndagen var hela EU-kommissionen på besök i Madrid.

På en presskonferens med kommissionsordförande Ursula von der Leyen lovar han ett ambitiöst arbete med fokus på Ukraina, ekonomi, klimat och migration.

För det sistnämnda hoppas han kunna ta i mål den asyl- och migrationspakt som Sverige under sitt halvår som ordförande gjorde stora framsteg med.

– Det svenska ordförandeskapet har gjort ett utmärkt arbete. Vi behöver hantera det här problemet tillsammans. Vi kommer att arbeta för en uppgörelse med balans mellan ansvar och solidaritet, säger premiärministern.

Val väntar

Spanien sätter full fart från början. De närmaste veckorna hålls en hel rad informella ministermöten av olika slag runt om i landet. Alla är medvetna om att tiden är knapp inför nästa års EU-val. De EU-frågor som inte klaras av under det spanska ordförandeskapet riskerar att fastna i valkampanj och politisk positionering under våren 2024.

Annons

Samtidigt är Spanien redan nu mitt uppe i en egen valkampanj. Den 23 juli hålls parlamentsval som mycket väl kan landa i ett regeringsskifte och att Sánchez från socialdemokratiska PSOE ersätts av Alberto Nuñez Feijóo från konservativa PP.

Betydelsen av det tonas visserligen ned inför de inresta EU-korrespondenterna på presskonferensen i Madrid.

– Det är inte första gången som det sker ett val under ett ordförandeskap. Spanien har varit med i EU ganska länge nu och har gott om erfarenhet, lovar Sánchez.

Politiskt lär dock ett regeringsskifte få konsekvenser, inte minst när det gäller klimatarbetet där PP är betydligt mer återhållsamt än PSOE.

Federalist

Oavsett vem som leder Spanien efter sommarlovet så kommer hösten att vara intensiv. Utöver alla "vanliga" förhandlingar börjar också diskussionen på allvar komma igång om hur EU ska fungera framöver och hur man eventuellt ska bereda plats för Ukraina och andra tänkbara nya medlemmar.

Annons

Pedro Sánchez har sin vision klar.

– Jag tror att vi måste röra oss framåt mot ett mer federalistiskt EU. Vi måste hitta gemensamma svar på gemensamma utmaningar, säger Sánchez i Madrid.

Annons