Sluta slappa, tycker EU-parlamentet

11 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Manifestation 2018 för mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia, som blivit en symbol för pressfrihet i Europa. Inom EU arbetas nu med starkare journalistskydd. Arkivfoto.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gränsöverskridande stämningar mot journalister ska stoppas inom EU. Det hoppas i alla fall EU-parlamentet som nu enats om sin syn på hur journalister och medieföretag ska få bättre skydd mot otillbörliga rättsprocesser.

– Våra domstolar får inte bli lekplatser för de rika och mäktiga, sade tyske socialdemokraten Tiemo Wölken sedan parlamentet på tisdagen röstat ja till den linje som han förhandlat fram, med 498 ja-röster mot 33 nej och 105 nedlagda.

EU-kommissionens förslag för att motarbeta det som på engelska förkortas Slapp – Strategic Lawsuits Against Public Participation (på svenska strategiska stämningar för att förhindra allmänt deltagande) – lades fram i april 2022 och syftar till att göra det lättare för domstolar att avvisa ogrundade processer.

EU:s medlemsländer enades om sin syn på saken i början av juni. Hur slutresultatet kommer att bli avgörs nu genom sedvanliga kompromissförhandlingar under hösten.

Annons