Skyddsrum i Kiev kan ha varit låst under attack

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Släktingar sörjer en anhörig efter nattens attacker i Kiev.
Minst tre personer, varav ett barn, har dödats under ett nattligt ryskt anfall mot Ukrainas huvudstad Kiev, enligt Kievs militärledning. Nu utreds om skyddsrummet dit personer var på väg för att ta skydd var låst.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nedskjutna robotar föll ned och träffade bland annat en vårdinrättning, ett höghus och bilar, skriver Kievs militära ledning på Telegram. De tre personerna dödades efter att ha träffats av den nedfallande bråten. Enligt uppgifter träffades personerna då de var på väg från vårdinrättningen för att ta skydd.

En polisutredning har inletts efter uppgifter om att ett skyddsrum varit låst, skriver stadens borgmästare Vitalij Klytjko på Telegram.

”En bit av roboten föll ned utanför ingången till en vårdinrättning fyra minuter efter att flyglarmet ljöd. Och folk tog sig då till ett skyddsrum. Nu kommer utredningen att fastslå huruvida skyddsrummet var öppet", skriver Kievs borgmästare på Telegram.

Attack på Internationella barndagen

16 personer skadades i nattens anfall, varav ett barn, enligt myndigheterna. Tidigare uppgavs att två barn dött och 14 skadats i attacken, vilket sedan korrigerades.

En nioårig flicka var ett av dödsoffren, skriver den ukrainska presidentfrun Olena Zelenska på Twitter. Attacken inträffade samma dag som Ukraina, och andra postsovjetiska länder, firar Internationella barndagen.

Annons

"Barnens dag måste handla om en trygg barndom, sommar, livet... Men i dag handlar den om nya brott från ryska federationen mot ukrainska barn", skriver hon på Twitter.

Ett barn på sjukhus

Ytterligare ett barn vårdas på sjukhus, enligt Zelenska.

"Det är en smärta för oss alla, våra tankar går till deras familjer", skriver hon i inlägget.

Rysslands attack mot Kiev startade vid 03-tiden med robotar som avfyrades från marken, enligt den ukrainska militären.

Det ukrainska luftvärnet har den senaste tiden blivit mer effektiva när det gäller att stoppa de ryska attackerna. Men när drönare och robotar skjuts ned orsakar delarna som faller till marken ändå skador.

Vid 07.30, lokal tid, ljöd åter flyglarmen över huvudstaden, men faran över meddelades en knapp halvtimme senare.

Annons