"Ser ut som en ukrainsk specialoperation"

"Ser ut som en ukrainsk specialoperation"

Ryssland har haft intrång över gränsen vid flera tillfällen. Här kontrollerar ryska poliser bilar vid gränsen efter en sådan incident i mars. Arkivbild.

RU-RTR Russian Television via AP/TT
Ukraina lär ligga bakom angreppen på den ryska sidan av gränsen, enligt bedömare. Det skulle kunna vara första steg mot den stora motoffensiven.
– Jag skulle säga att det ser ut som en ukrainsk specialoperation, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har varit oroligt och skett strider i Rysslands gränsområden sedan i måndags morse. Grupper av frivilliga ryssar säger sig stå bakom detta, medan man i Moskva beskriver det som ett ukrainskt sabotageförsök.

Situationen är svårbedömd, men ser ut att kunna vara ett ukrainskt försök att använda Rysslands egen taktik mot Ryssland, enligt Johan Huovinen, överstelöjtnant som undervisar vid Försvarshögskolan i Stockholm och som tidigare varit verksam i Ryssland och Ukraina.

– En specialoperation där man försöker måla upp att det är ryska utbrytare som vill ansluta sig till Ukraina, och mer eller mindre spegla det som hände i Luhansk och Donetsk år 2014, säger han.

En avledningsmanöver?

I Ryssland har mängder av civila människor sökt sig österut för att undkomma eventuella strider. Myndigheterna har utlyst ett särskilt "anti-terror"-nödläge. Den ryska militären är involverad och uppges försöka jaga ut de väpnade inkräktarna.

– Det här syftar förstås till att binda ryska militära resurser i den här regionen. Och det ska inte uteslutas att det här kanske är ett första steg på den ukrainska offensiven. Att man målar upp något i en riktning och sedan så kommer det att hända något i en annan riktning, säger Huovinen.

Han bedömer att Ryssland lär behöva avsätta en brigadenhet med omkring 3 000 man för att återupprätta kontroll över området.

– Som jag ser det är det tydligt att det bara är en räd. Jag föreställer mig att den genomförs i syfte av psykologisk krigföring. Men också för att försöka distrahera ryssarna och få dem att sprida ut sina styrkor, i ett läge där en ukrainsk motoffensiv antagligen startar snart, säger Mark Galeotti, brittisk Rysslandsspecialiserad statsvetare, historiker och författare, till TT.

Gemensamt mål

Den ena av de två grupperna som tycks ligga bakom gränsintrånget, Ryska frivilligkåren, bildades av ökända nynazister som säger sig ha stridit för Ukraina sedan många år tillbaka. Flera personer från dessa led har identifierats i de filmklipp som har lagts upp från de senaste skeendena. Den andra gruppen, Rysslands frihetslegion, är en mer allmän sammanslutning.

– Poängen är helt enkelt att dessa grupperingar enas av en gemensam önskan att se regimen i Moskva falla, säger Galeotti.

I praktiken styrs de ryska frivilligförbanden av Ukraina, slår han fast.

– I slutänden är det inte de som har fattat besluten. Detta är något som lär ha organiserats av ukrainarna och den ukrainska militära underrättelsetjänsten. Så här handlar det om vad som passar ukrainarnas planer.

Den här räden kan vara över snart, när den ryska militären kraftsamlar mot de relativt små styrkorna. Men som Mark Galeotti ser det kan det vara den första operationen i en rad för att förvilla Ryssland.

– Det är därför tajmningen i de här intrången är så intressant. För om motoffensiven är nära förestående så vill man tvinga ryssarna att flytta delar av sina förskansade trupper.

FRÅN FÖRSTASIDAN