TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

"Ser ut som en ukrainsk specialoperation"

23 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Ryssland har haft intrång över gränsen vid flera tillfällen. Här kontrollerar ryska poliser bilar vid gränsen efter en sådan incident i mars. Arkivbild.
Mycket tyder på att Ukraina ligger bakom angreppen på rysk mark – kanske som ett första steg i den stora motoffensiven, enligt överstelöjtnant Johan Huovinen.
– Jag skulle säga att det ser ut som en ukrainsk specialoperation, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har varit oroligt och skett strider i Rysslands gränsområden sedan i måndags morse. Grupper av frivilliga ryssar säger sig stå bakom detta, medan man i Moskva beskriver det som ett ukrainskt sabotageförsök.

Situationen är svårbedömd, men ser ut att kunna vara ett ukrainskt försök att använda Rysslands egen taktik emot Ryssland, enligt Johan Huovinen, överstelöjtnant som undervisar vid Försvarshögskolan i Stockholm och som tidigare varit verksam i Ryssland och Ukraina.

– En specialoperation där man försöker måla upp att det är ryska utbrytare som vill ansluta sig till Ukraina, och mer eller mindre spegla det som hände i Luhansk och Donetsk år 2014, säger han till TT.

En avledningsmanöver?

I Ryssland har mängder av civila människor sökt sig österut för att undkomma eventuella strider. Myndigheterna har utlyst ett särskilt "anti-terror"-nödläge. Den ryska militären är involverad och uppges försöka jaga ut de väpnade inkräktarna.

Annons

– Det här syftar förstås till att binda ryska militära resurser i den här regionen. Och det ska inte uteslutas att det här kanske är ett första steg på den ukrainska offensiven. Att man målar upp något i en riktning och sedan så kommer det att hända något i en annan riktning, säger Huovinen.

Som han ser det lär Ryssland behöva avsätta en brigadenhet med omkring 3 000 man för att återupprätta kontroll över området.

Känsligt med gränsen

Liknande intrång över gränsen har skett tidigare, bland annat i mars då en mindre grupp tog sig in i en rysk by och visade upp sig, efter mindre skärmytslingar. Den här gången är skeendet större, enligt Johan Huovinen.

– Nu när man ger sig på en gränspostering så berör man så att säga gränser, vilket Ryssland såklart kommer att uppfatta som väldigt allvarligt, säger han.

Överstelöjtnanten nämner att det också förekommer spekulationer om att Ryssland skulle kunna ha iscensatt gränsintrånget, i sådant fall för att motivera något motangrepp. Men det ser han som osannolikt.

– Om man redan har ockuperat omkring 20 procent av Ukrainas territorium, varför skulle man då bråka om två kilometer rysk mark? Det har jag svårt att se.

Huovinen pekar på ryska medier: Om händelserna inte tillåts ta stor plats där så kan man nog anta att Kreml ser Ukraina stå bakom det, anför han.

Annons