Segerviss Zelenskyj: Sanningen är på vår sida

Segerviss Zelenskyj: Sanningen är på vår sida

President Zelenskyj håller upp en militär flagga som en officer får kyssa, under fredagens årsdagsceremonier i Kiev.

Ukrainas presidentstab/AP/TT
Sorg, ilska – och jävlar anamma. Budskapet från president Volodymyr Zelenskyj på ettårsdagen av Rysslands invasionskrig var tydligt: Ukraina står starkt.
– Vi förstod att man måste kämpa för varje morgondag. Och vi har kämpat, säger han och tackade senare Sverige för stöd.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har varit "ett år av smärta, sorg, tro och enighet", sade Zelenskyj i ett morgontal inför ukrainsk militär exakt 365 dygn efter invasionen.

– Vi överlevde den där första dagen av fullskaligt krig. Det var våra livs längsta dag. Vår moderna historias svåraste dag. Vi fick ett abrupt uppvaknande och har inte sovit sedan dess, säger han.

Aldrig har framtiden känts så osäker för ukrainarna som då. Men en sak insåg de, förklarade presidenten.

– Vi förstod att man måste kämpa för varje morgondag. Och vi har kämpat.

Hans försvarsminister Oleksij Reznikov lät nästan segerviss i ett tal i Kiev på årsdagens morgon.

– För ett år sedan var det svårt för oss att få rejäla vapen. I dag inser civiliserade länder att vi är Europas sköld mot öst, säger han enligt nyhetsbyrån AFP:s referat.

På en internationell pressträff på eftermiddagen i Kiev tackade Zelenskyj omvärlden för det stöd landet fått och upprepade sin tro på en seger i kriget, om stödet fortsätter i oförminskat omfång.

Tack till Sverige

Han visade också sin tacksamhet till Sverige samma dag som beskedet kom om bland annat leverans av upp till tio stridsvagnar av modell Leopard 2:

– Jag vill tacka Sverige. Jag är djupt tacksam. Jag hyser stor tacksamhet mot den svenska regeringen. Det här är ett betydande hjälppaket och vi har mycket goda relationer med Sverige, sade han på en fråga av TV4.

Han resonerade också om Ukrainas framtida möjligheter.

– Om alla utför sitt uppdrag, så kommer vi att se vår seger. Vi har förenat alla styrkor mot invasionsmakten. Jag tror att få länder hade kunnat lyckas med detta. Möjligen USA, men USA har ingen gräns som vetter mot Ryssland, sade han efter att ha hållit en tyst minut för krigets offer.

– Sanningen är på vår sida. Men det smärtar att se våra barn dö vid fronten, sade han sedan.

Och läget i landet är fortsatt svårt – "väldigt svårt", enligt Zelenskyj tidigare på dagen.

– I söder är det rätt farligt i en del områden, men våra krigare har medlen för att svara mot ockupanten.

Och i norr, där Ryssland tidigare anfallit via Belarus, kan de ukrainska styrkorna "se alla fiendens intentioner". Förstärkningar införs där det behövs, enligt presidenten.

Trots risker för nya attacker hölls minnesstunder på flera ställen i Ukraina, med kransnedläggningar, tal och tårar.

Samtidigt uppmanades skolor på flera ställen att hålla eleverna hemma, av oro för nya ryska attacker för att markera årsdagen.

Attacker kom, och enligt Kiev har minst tre civila dött och ett 20-tal skadats. I Cherson uppmanades invånarna att inte gå ut i onödan och under dagen kom uppgifter om att värmesystemet i miljonstaden slagits ut av rysk artillerield.

Svåra veckor

Många världsledare markerade sitt stöd i samband med årsdagen. President Emmanuel Macron hälsade att "Frankrike finns vid er sida". "För solidariteten, för segern och för freden", skriver han på Twitter.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz betonade att det är Rysslands ledning som avgör om kriget ska vara länge eller inte.

– Ju tidigare den ryske presidenten inser att han inte kommer att uppnå sina imperialistiska mål, desto större chans att kriget tar slut snart, säger han i ett videotal.

– Putin har detta i sina händer. Han kan avsluta kriget.

Tiotals gripna i Ryssland

Medan tårarna föll i Ukraina var bilden en annan i Ryssland.

Protester mot kriget, eller den militära specialoperationen som det kallas av Kreml, har förbjudits. Och de som på fredagen trotsade förbudet kunde räkna med att riskera gripas.

På flera orter hölls små tysta protester och människor lade ner blommor vid statyer. Sammanlagt ska minst ett par dussin personer ha förts bort av polis i Ryssland, enligt uppgifter till AP.

I Jekaterinburg uppges åtta personer ha frihetsberövats efter att ha lagt ner blommor vid stadens monument för offer för politiskt förtryck. Från S:t Petersburg kommer uppgifter om minst sju gripna för en liknande protest vid en staty för den ukrainske poeten Taras Sjevtjenko.

FRÅN FÖRSTASIDAN