TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Scholz: Vi måste ta EU framåt

09 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i EU-parlamentet i Strasbourg.
Bort med vetorätten i utrikespolitik och skattefrågor, manar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett linjetal i EU-parlamentet.
Och han lovar att inte skrämmas av Putins kanoner.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samtidigt som den ryska presidenten tittade på sina soldater i Moskva lovade Scholz att stå upp för Ukraina så länge som det behövs – och att inte vika sig för övermakten.

– Vi är starka nog att stå upp mot det här. Vi kan och vi vill, sade förbundskanslern inför EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg.

Hans tal bjöd inte på några stora överraskningar. Sedan tidigare upprepade Scholz sin önskan om att EU-länderna ska överge kravet på fullständig enighet i frågor om skatter och utrikespolitik. Han gav också sitt stöd till en fortsatt EU-utvidgning med både Ukraina och länderna på västra Balkan, men utan att ge någon tydlig tidtabell. Han berömde parlamentets arbete för en ny migrationspakt och såg fram mot nya handelsavtal med Mercosur-länderna, Mexiko, Indien och Australien.

Mycket av talet handlade om vikten av att samarbeta och bygga allianser.

– Att söka kompromisser som även beaktar minoritetens intresse: precis det är vad som kännetecknar den liberala demokratin, sade Scholz – och lovade att Europa aldrig tänker vända tillbaka till den tid då det bara var den starke som bestämde.

– Det förflutna kommer inte att segra över framtiden. Vår framtid är EU, sade förbundskanslern i Strasbourg.

Annons