Saudiske utrikesministern på historiskt Iranbesök

17 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian (höger) och Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan.Vahid Salemi/AP/TT
Återupprättade diplomatiska kontakter mellan Iran och Saudiarabien innebär en förändrad maktbalans i regionen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan anlände på lördagen till Irans huvudstad Teheran för att träffa iranske kollegan Hossein Amir-Abdollahian. Mötet är på den hittills högsta nivån efter sju år av brutna diplomatiska kontakter mellan de två länderna.

bin Farhan välkomnades av Amir-Abdollahian vid ankomsten. De två höll senare en gemensam presskonferens enligt statlig iransk tv.

Mötet banar väg för ett toppnivåmöte mellan de två regionala ärkerivalernas ledare, den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman och Irans president Ebrahim Raisi. Officiellt bjöds Raisi in att besöka Riyad.

Kina har varit direkt inblandat som medlare när de två länderna tog upp de diplomatiska kontakterna.

De två länderna har länge legat i fejd med varandra, om än indirekt eller genom ombud, i bland annat det pågående inbördeskriget i Jemen.

Ett tecken på att återupptagna kontakter mellan Iran och Saudiarabien är den senaste utvecklingen i Jemen, där vissa förhoppningar råder om att få till stånd verkliga fredsförhandlingar.

Annons

På lördagen kunde det första reguljära trafikflyget lämna huvudstaden Sanaas flygplats till Saudiarabien. Sanaa har kontrollerats av Huthirebeller, med nära band till Iran, som intog staden 2016.

Planet, som flögs av Yemenia Airways, hade med sig 277 resande för pilgrimsvandring i Saudiarabien.

Annons