Saudisk delegation på besök i Iran

Saudisk delegation på besök i Iran

Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian, till höger, och hans saudiske motsvarighet prins Faisal bin Farhan Al Saud i Peking i torsdags.

Irans utrikesdepartement/AP/TT
En delegation från Saudiarabien har anlänt till Irans huvudstad Teheran för att diskutera återöppnande av ländernas diplomatiska förbindelser, meddelar utrikesdepartementet i saudiska Riyadh.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA rapporterar på lördagen att det rör sig om en "teknisk delegation" som träffar protokollchefen i det iranska utrikesdepartementet.

Islossningen har nu pågått sedan i början av mars då det visade sig att Kina oväntat medlat mellan de båda fiendenationerna.

Senast i torsdags träffades de båda ländernas utrikesministrar i Peking.

Sunnimuslimska Saudiarabien och shiitisk dominerade Iran står på olika sidor i flera konflikter i Mellanöstern – inte minst gäller det konflikten i Jemen där Huthirebellerna stöds av Teheran, medan Riyadh leder en koalition som bekämpar rebellerna.

För sju år sedan frös relationen mellan länderna till is när iranska demonstranter intog saudiska diplomatiska beskickningar, i protest mot avrättningen av en shiitisk dissident i Saudiarabien.

Iran har flera gånger anklagats för att ha utfört attacker mot den saudiska oljeindustrin.

Enligt en överenskommelse som slöts i Peking i början av mars ska ländernas diplomatiska beskickningar i respektive land åter öppna inom två månader.

Sedan dess har Irans president Ebrahim Raisi bjudits in av Saudiarabiens kung Salman att besöka Riyadh, ett besök som väntas äga rum efter att fastemånaden ramadan är över i slutet av april.

FRÅN FÖRSTASIDAN