Saudisk aktivist inför rätta för "propaganda"

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kvinnor i Saudiarabien har i ett antal år haft rätt att köra bil. Arkivbild från 2018.Nariman El-Mofty/AP/TT
I Saudiarabien ska en kvinnoaktivist, som hållits frihetsberövad sedan i november, ställas inför rätta för att ha "fört en propagandakampanj" i sociala medier.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Manahel al-Otaibi greps förra året för att hon på sociala medier ifrågasatt landets lagar om manligt förmynderskap och krav på saudiska kvinnor att bära heltäckande abaya.

Enligt dokument som nyhetsbyrån AFP har sett anklagar åklagare kvinnan för att leda en "kampanj för att hetsa saudiska flickor att fördöma religiösa principer och göra uppror mot det saudiska samhällets seder och traditioner".

Manahel al-Otaibis, som är 29 år, riskerar nu ett långt fängelsestraff, enligt hennes syster Fouz.

Systern har flytt Saudiarabien – också hon anklagas för liknande brott och riskerar fängelsestraff om hon återvänder till kungadömet.

– Det är så motsägelsefullt, som om det fanns två stater. En med vision 2030 och en som fortfarande upprätthåller de gamla strikta lagarna, säger Fouz till AFP.

Reformprogrammet Vision 2030 lanserades 2016, bland annat med syfte att diversifiera ekonomin. Dessutom fick kvinnor i och med programmet rätt att köra bil.

Annons

Den Londonbaserade människorättsgruppen ALQST fördömer anklagelserna mot systrarna al-Otaibis och kallar landets agerande "ännu ett exempel på Saudiarabiens tomma löften när det handlar om reformer".

Annons