Saudiarabiska diplomater återvänder till Syrien

Saudiarabiska diplomater återvänder till Syrien

Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.

Vladimir Gerdo/AP/TT
Saudiarabien och Syrien kommer att återuppta sina diplomatiska förbindelser och skicka tillbaka sin ambassadpersonal till respektive land. Den upptinade relationen är ännu en seger för den tidigare utfryste Bashar al-Assad.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beskeden från Riyadh och Damaskus kom tätt på varandra på tisdagskvällen och innebär att Assad nu cementerar sin återkomst på den politiska arenan i arabvärlden efter att Arabförbundet i söndags röstat för att välkomna Syrien tillbaka efter en nära tolv år lång uteslutning.

Den syriske ledaren har under lång tid varit isolerad politiskt i regionen på grund av det långa inbördeskriget i Syrien, som krävde över en halv miljon människors liv och föregicks av presidentens brutala försök att slå ner demonstrationer i landet.

Upptiningen inleddes på allvar för några veckor sedan, när den saudiska regimen och Iran, en av Damaskus nära allierade, bestämde sig för att återuppta sina förbindelser.

I april tog Assad emot den saudiske utrikesministern Faisal bin Farhan i den syriska huvudstaden, det första mötet av sitt slag sedan krigsutbrottet 2011.

Saudiarabien, en storspelare i regionen, bröt med Assads regering 2012 och var länge öppet gällande sitt stöd för ett regimskifte.

På söndag deltar Syrien i Arabförbundets toppmöte för första gången sedan 2010, ett möte som hålls på saudisk mark.

FRÅN FÖRSTASIDAN