Samtal om eldupphör inleds i Saudiarabien

Samtal om eldupphör inleds i Saudiarabien

Sudanesiska flyktingar när de i torsdags anlände till hamnen i Jidda i Saudiarabien. Arkivbild.

Amr Nabil/AP/TT
Sudans två stridande parter har inlett sitt första direkta samtal med varandra sedan konflikten eskalerade för tre veckor sedan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samtalen äger rum i staden Jidda i Saudiarabien. I dem deltar också Storbritannien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och USA.

Samtalen är ett diplomatiskt initiativ från Saudiarabien och USA. Syftet är att sätta stopp för striderna som har förvandlat bland annat Sudans huvudstad Khartum och till slagfält och drivit hundratusentals människor från sina hem.

I ett gemensamt uttalande uppmanar Saudiarabien och USA den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF att "aktivt delta i samtalen mot ett eldupphör och ett slut på konflikten, vilket kommer att skona det sudanesiska folket lidande."

Saudiarabien har varit en aktiv medlare i Sudan sedan kuppen 2021 som stoppade en övergångsprocess till demokrati. Efter att de två styrande generalerna vände sig mot varandra i april har Jidda blivit ett nav för de sudaneser som evakuerats sjövägen från Sudan.

Enligt RSF och den sudanesiska armén ska samtalen ta upp bland annat humanitära korridorer, skydd till civil infrastruktur och en mekanism som ska övervaka eldupphör.

Flera avtal om eldupphör har redan ingåtts, men inget av dem respekterats.

FRÅN FÖRSTASIDAN