Så ska de ryska krigsbrotten lösas

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En installation i Polens huvudstad Warszawa representerar ryska krigsbrott i Ukraina. Arkivbild.
Utredningarna av ryska aggressionsbrott mot Ukraina ska bli bättre. Det ska åstadkommas genom en europeisk samordningsorganisation som lanseras i Haag under måndagen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utredningar om ryska aggressionsbrott mot Ukraina pågår redan i flera EU-länder och i Ukraina. Nu ska arbetet förbättras med hjälp av en ny organisation för samordning av utredningarna.

Att centret öppnas är enligt Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin en "tydlig signal om att världen är enad och orubblig på vägen mot att hålla den ryska regimen ansvarig för alla dess brott", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tanken är att den samordnande organisationen ska förbättra olika länders utredningar av aggressionsbrott genom att säkra viktiga bevis och underlätta processen att bygga upp fall i ett tidigt skede.

EU-kommissionären Didier Reynders säger att lanseringen visar att Ukrainas allierade kommer att "stå vid Ukrainas sida så länge det behövs".

Slutmålet är att ställa de ansvariga för Rysslands invasion av Ukraina till svars.

"Vi kan inte tolerera det grova överträdandet av förbudet mot våldsanvändning", säger han vid en presskonferens.

Annons

Den nya organisationen ICPA kommer att vara en integrerad del av EU:s rättsliga samarbete Eurojust och all bevisning som samlas in ska läggas i en ny databas. Eurojust ska tillhandahålla juridiskt, operativt och logistiskt stöd till organisationen.

Annons