Så laddar London för kunglig kröning

Så laddar London för kunglig kröning

Rader av flaggor har placerats över Regent Street inför lördagens kröning av Charles III och Camilla.

Alberto Pezzali/AP/TT
Flaggor, poliser och avspärrningar. I London pågår de sista förberedelserna inför kung Charles III:s kröning. Längs med paradgatan The Mall campar de mest inbitna rojalisterna för att försäkra sig om en skymt av kungaparet.
– Den kungliga familjen är vår historia, tradition och stabilitet, säger 81-åriga Margaret Tinsley från Dorset, som tillbringat de senaste nätterna i ett tält.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rader av flaggor och vimplar kantar den brittiska huvudstadens gator. Skyltfönster pryds av kungaporträtt och en gigantisk kopia av S:t Edward-kronan, som kommer att pryda Charles huvud under kröningen, har placerats vid Hyde Park i centrala London.

När London rustar inför kröningen av kung Charles och drottninggemålen Camilla den 6 maj sparar man inte på krutet.

Över 100 000 utländska turister väntas besöka den brittiska huvudstaden under evenemanget, som tros kunna generera ett tillskott på motsvarande 5,8 miljarder kronor till Londons detaljhandel och besöksnäring, enligt Evening Standard.

– Världens ögon är riktade mot London, säger det brittiska underhusets talman sir Lindsay Hoyle till tidningen.

2 000 gäster på listan

Till den pampiga kröningsceremonin i Westminster Abbey har 2 000 kungliga gäster och andra dignitärer bjudits in. Ceremonin är den 40:e i ordningen sedan den första brittiske monarken kröntes i katedralen år 1066.

Enligt traditionen brukar den yngre och inte äldre generationen kungligheter besöka kröningar för att inte fokus ska tas från evenemangets huvudperson.

Det svenska hovet har frångått den och skickar såväl kung Carl Gustaf som kronprinsessan Victoria. Gästlistan innehåller även över 100 statsöverhuvuden och framstående politiker, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Från USA kommer Jill – men inte Joe – Biden, då traditionen påbjuder att ingen sittande amerikansk president ska närvara vid en brittisk kröning.

Säkerheten under evenemanget är rigorös. Över 9 000 poliser kommer att patrullera i London. Många av gatorna i Westminster och områden i närheten stängs av under de tre dagar långa festligheterna.

Prins på pubbesök

De brittiska kungligheterna rapporteras förbereda sig på olika sätt inför högtiden. I torsdags fick resenärerna på tunnelbanelinjen Elizabeth Line, som öppnades i samband med drottning Elizabeths II:s platinumjubileum, en smärre chock när prins William och hans fru Kate klev ombord.

Under resan mot Tottenham Court Road pratade paret bland annat med anställda vid tunnelbanan om det kommande firandet under kröningshelgen. De avslutade dagen med att besöka puben Dog and Duck i stadsdelen Soho.

Kung Charles och hustrun Camilla laddade istället genom att i torsdags hålla ett enormt garden party vid Buckingham Palace med över 8 000 gäster.

Tältar i grupp

På trottoarerna pågår andra förberedelser. Paradgatan The Mall, som leder fram till Buckingham Palace, är redan full av rojalister. De mest inbitna har slagit läger.

81-åriga Margaret Tinsley från Dorset har tillbringat de senaste nätterna i ett tält tillsammans med en grupp vänner för att få en skymt av kung Charles och hans Camilla.

– Vi var tvungna att fundera på om vi verkligen kunde göra det här på grund av min ålder, men ålder är bara en siffra, säger hon till public servicekanalen BBC.

– För mig är den kungliga familjen vår historia, tradition och stabilitet.

FRÅN FÖRSTASIDAN