Så används djur för hemliga krigsuppdrag

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vitvalen Hvaldimir har anklagats för att vara en rysk spion. Arkivbild.
En vitval har stämplats som rysk spion. Om det stämmer vet bara Ryssland.
Men det finns en lång historia av att använda marina däggdjur för militära uppdrag runt om i världen – som minletare, vaktposter och ubåtsjägare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sedan 2019 har han skapat rubriker och nu har han dykt upp vid Sveriges kust. När vitvalen Hvaldimir upptäcktes första gången hade han en kamerasele märkt "property of S:t Petersburg" på sig och uppträdde som ett djur tränat av människan.

Oavsett om Hvaldimir har dresserats för att spionera för Rysslands räkning eller inte finns en lång tradition av att värva marina däggdjur till militärtjänstgöring runt om i världen.

– Jag vet inte mer än någon annan, men det är absolut möjligt att valen har tränats av ryssar, säger Gervase Phillips, historiker vid Manchester Metropolitan University som studerat militär användning av djur, till TT.

– Väpnade styrkor har en lång historia av att utnyttja marina däggdjur. Sovjetunionen hade ett ganska avancerat träningsprogram, som tros ha inkluderat vitvalar.

Letar minor

Det råder förstås ett visst mått av hemlighetsmakeri kring exakt hur militärer använder sig av marina hjälpredor. Men den amerikanska flottan har sedan 1959 tränat delfiner och sjölejon för att hjälpa marinsoldater och sjömän att skydda sig mot hot under ytan. Det kan handla om att leta minor eller jaga bort misstänkta angripare.

Annons

– Det har florerat historier om "stridsdelfiner" med knivar fästa vid nosen. Men det har förnekats från USA och det vore också väldigt riskfyllt och oförutsägbart, säger Phillips.

– Däremot kan delfiner användas som vakthundar i havet, de kan slå larm om intrång från fientliga dykare som är ute efter att sabotera eller attackera fartyg.

Satellitbilder

Förra året visade amerikanska satellitbilder delfinfållor vid infarten till den ryska flottbasen i Sevastopol på Krim. Den sovjetiska flottan drev ett program för delfiner nära Sevastopol under kalla kriget, men enheten övergick till ukrainsk militär när Sovjetunionen kollapsade – för att återigen hamna i ryska händer i samband med annekteringen av Krim 2014.

– Delfinfållorna kan vara en bluff, ett sätt att försöka stoppa ukrainska dykare från att ta sig in i hamnen. Eller så är träningsprogrammet i full gång igen, säger Phillips.

Under andra världskriget fanns också en topphemlig träningsanläggning för sälar på Gålö i Stockholms skärgård. Ett 20-tal gråsälar dresserades för att kunna sättas in som minletare eller ubåtsjägare, men projektet avslutades efter några år.

Annons

Överlägsna?

Många slags djur har varit viktiga tillgångar i människans krig och konflikter, från världskrigens hästar till dagens högt professionaliserade sökhundar. När det gäller havslevande varelser var delfinen ett av de första valdjur man började träna, enligt Andreas Fahlman, djurfysiolog och forskningschef på Kolmårdens djurpark.

– Delfiner är väldigt bra på att söka saker som är svåra att se i grumligt eller mörkt hav. De är också väldigt snabba och kan vända på en femkrona, säger han.

– Sjölejon har andra förmågor. De kan bogsera eller bärga föremål eller kanske sätta en lina på en dykare och dra upp den till ytan om den försöker sabotera något i en hamn eller en flottbas.

TT: Är delfiner överlägsna teknologiska alternativ?

– Många gånger kan delfiner på en halvtimme hitta borttappade föremål som automatiserade robotar misslyckats med att spåra i flera dagar, säger Fahlman.

– Delfinens sonar är mycket överlägsen vår teknologi. Det kan förändras, men för tillfället verkar det som om naturen och evolutionen fortfarande är i ledning.

Annons