Ryssland: Sabotörer gripna – planerade mord

Ryssland: Sabotörer gripna – planerade mord

Enligt uppgifterna från den ryska säkerhetstjänsten FSB ska det ha funnits planer på att döda Sergej Aksionov, av Ryssland tillsatt guvernör på Krimhalvön. Arkivbild.

Vadim Ghirda/AP/TT
Ryska säkerhetstjänsten FSB säger sig ha gripit medlemmar i ett ukrainskt nätverk som uppges ha planerat flera attacker på ockuperade Krimhalvön, rapporterar ryska medier.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt FSB var nätverket en del av den ukrainska militära underrättelsetjänsten och planerade mord på rysktillsatta ledare. Bland annat uppges de ha riktat in sig på Moskvas utsedde guvernör Sergej Aksionov på Krimhalvön, som Ryssland i strid med folkrätten annekterade 2014.

"Det råder inga tvivel om att de som beordrade dessa brott befinner sig i Kiev", skriver Aksionov på meddelandetjänsten Telegram.

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass ska nätverket också ha varit inblandat i att transportera sprängmedel och explosiva anordningar från Bulgarien till Ryssland. Bombdelar ska enligt uppgifterna ha smugglats in i Ryssland från Bulgarien via Turkiet och Georgien.

De sju gripna är medborgare i Ryssland, Ukraina samt Bulgarien, enligt säkerhetstjänsten, vars uppgifter inte har bekräftats av oberoende part.

Enligt FSB stod samma nätverk bakom sabotage mot den ryska järnvägen i februari.

Den senaste tiden har det flera gånger förekommit uppgifter om attacker mot ryska intressen, attacker som Ryssland anklagat Ukraina för och som FSB kallat "sabotage".

FRÅN FÖRSTASIDAN