Ryssland öppnar upp för möjligt fångutbyte

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Amerikanske journalisten Evan Gershkovich hålls fängslad i Lefortovo-fängelset i Moskva, ökänt för svåra förhållanden. Arkivbild.
Ett fångutbyte mellan den fängslade Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich, anklagad för spionage, och Vladimir Dunaev, en rysk medborgare i amerikanskt förvar anklagad för cyberbrottslighet, kan vara förestående.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

USA:s ambassadör i Ryssland, Lynne Tracy, träffade under måndagen Evan Gershkovich i Lefortovo-fängelset i Moskva och kunde enligt en talesperson för USA:s utrikesdepartement rapportera att Gershkovich befinner sig "vid god hälsa och förblir stark, trots omständigheterna".

Det konsulära besöket har väckt frågor om ett eventuellt fångutbyte och Kreml bekräftar nu att kontakter förts med USA, men betonar att sådana samtal "måste hållas utanför allmänhetens ögon".

Kremls talesman Dmitrij Peskov säger i ett konferenssamtal med reportrar att Moskva och Washington "berört frågan".

– Det har funnits vissa kontakter i ämnet, men vi vill inte att de ska diskuteras offentligt, sade Peskov.

Gershkovich, som arbetar för tidningen The Wall Street Journal, greps i slutet av mars i ryska Jekaterinburg och anklagas för spioneri. Vid en fällande dom riskerar han 20 års fängelse.

Gershkovich själv och hans arbetsgivare har förnekat att han spionerat i Ryssland. USA:s regering betecknar formellt 31-åringen som fängslad på felaktiga grunder. Ryssland har tidigare nekat Gershkovich konsulär hjälp, vilket kritiserats av USA.

Annons