Ryssland och Kina testar robot i Sydafrika

Ryssland och Kina testar robot i Sydafrika

En segelbåt med den ukrainska flaggan protesterar mot den ryska fregatten Amiral Gorsjkov, på väg mot övningarna. Bild från i tisdags.

Nardus Engelbrecht/AP/TT
Ryssland, Kina och Sydafrika har påbörjat gemensamma marinövningar vid Sydafrikas kust.

Övningarna rapporteras vara "en demonstration av de tre ländernas nära band". Bland annat kommer ett nytt sorts robotsystem testas för första gången under en internationell övning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Övningarna, som har namnet Mosi II, ska pågå i tio dagar, det vill säga över årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari.

Den ryska fregatten Amiral Gorsjkov kom tidigare i veckan till Kapstaden. Det är kontroversiellt att fregatten anlänt, då den är beväpnad med de senaste överljudsrobotarna av modellen Zicron, ett vapen som enligt Ryssland kan tränga igenom alla robotförsvar för att träffa mål till sjöss och på land.

Roboten kommer att testskjutas under övningarna, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Det blir den första avfyrningen av roboten under en internationell övning.

Kritiserat deltagande

Det finns dock skarp kritik inom Sydafrika mot att landet deltar i övningarna. Enligt det liberala oppositionspartiet Demokratiska Alliansen visar det att Sydafrika inte är neutralt i Rysslands krig i Ukraina.

I en protest åkte en segelbåt med den ukrainska flaggan förbi den ryska fregatten i Kapstadens hamn. Sydafrikanska demonstranter som motsätter sig övningarna har på fredagen demonstrerat vid det ryska konsulatet i Kapstaden.

I övningarna kommer även tre kinesiska fartyg, en sydafrikansk fregatt och en rysk oljetanker att delta, enligt ett uttalande från den sydafrikanska militären.

"Stärka blomstrande relationer"

Från sydafrikanskt håll beskrivs övningarna som "en multinationell marinövning", som ska "stärka de redan blomstrande relationerna mellan Sydafrika, Ryssland och Kina". Syftet är att dela "operativa förmågor och kunskap", meddelar militären i ett uttalande.

Ryssland, Sydafrika och Kina höll 2019 marinövningar i Kapstaden, som kallades Mosi I.

Sydafrika är ett av många afrikanska länder som har vänskapliga relationer med Moskva.

FRÅN FÖRSTASIDAN