Ryskt utspel: Vapenproduktionen ska fördubblas

Ryskt utspel: Vapenproduktionen ska fördubblas

Sergej Sjojgu vid ett möte i Moskva med högt uppsatta officerare på tisdagen.

Ryska försvarsdepartementet via AP/TT
Ryssland trappar upp sin vapenproduktion, enligt landets försvarsminister Sergej Sjojgu.
Danmark meddelar ett rekordstort danskt stöd till Ukrainas militär.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det ryska beskedet om ökad vapenproduktion återrapporterades av Sky News :

– Landets ledning har bett försvarsindustrin att snabbt öka tempot och produktionsvolymen, säger Sjojgu till det brittiska bolaget.

De ryska styrkornas framgångar på slagfältet i Ukraina är till stora delar avhängiga av löpande påfyllning av vapen, ammunition och annan militär materiel, konstaterar Sjojgu. Därför har landets vapenproducenter ombetts att dubbla produktionen.

Enligt Sjojgu har landets styrkor i nuläget tillräckligt mycket materiel för att täcka behovet året ut. Paramilitära Wagnergruppens överhuvud Jevgenij Prigozjin hävdade dock under måndagen att hans legosoldater behöver 300 ton artilleriammunition dagligen – men att försvarsdepartementet i Moskva bara bidrar med en tredjedel av det.

Minröjare från Danmark

Danmark ska skicka militärt stöd värt 1,7 miljarder danska kronor, motsvarande 2,6 miljarder kronor, för att "stödja en kommande ukrainsk offensiv". Försvarsdepartementet säger att stödet ska bestå av minröjningsutrustning, fordon, ammunition och finansiellt stöd till luftförsvar.

"Utrustningen är nödvändig för att bana väg för ukrainska stridsvagnar och pansarfordon som finns vind fronten", säger försvarsminister Troels Lund Poulsen i ett uttalande.

På tisdagen spårade ett godståg ut i den ryska regionen Branjsk nära gränsen till Ukraina. Det uppgav den ryske guvernören Aleksander Bogomaz, som säger att urspårningen berodde på en explosion.

"Ett lok och flera vagnar har spårat ut, säger han enligt AFP.

En stor del av järnvägssträckan, som är omkring 13 mil långt, var avstängd direkt efter explosionen. Sträckan går mellan den regionala knutpunkten regionhuvudstaden Bransjk och staden Unetja nära gränsen till både Ukraina och Belarus.

Under måndagen inträffade en liknande urspårning i Brjanskregionen, också det orsakat av ett sprängämne enligt officiella ryska uppgifter.

Ukraina har inte kommenterat händelserna.

Kreml tillbakavisar dödssiffror

Kreml tillbakavisar också USA:s uppgifter om att 20 000 ryska soldater stupat och ytterligare 80 000 sårats sedan december. Maktkvarterets talesperson Dmitrij Peskov hävdar att uppgifterna är tagna "från ingenstans".

– Washington saknar helt enkelt möjligheten att publicera korrekta siffror, de har inte den typen av data, säger Peskov till ett pressuppbåd i Moskva på tisdagen, enligt amerikanska CNBC.

Uppgifterna från Vita huset om antalet skadade och dödade publicerades under måndagen och bygger på underrättelserapporter där hemligstämpeln lyfts.

FRÅN FÖRSTASIDAN