Ryskt ambassadbygge stoppas

Ryskt ambassadbygge stoppas

Australiens parlament i Canberra. Arkivbild.

Gustav Sjöholm/TT
Ryssland kommer inte att få bygga en ny ambassad i närheten av Australiens parlament, har Australiens parlament beslutat. Regeringen hänvisar till att ett bygge skulle innebära en risk för den nationella säkerheten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Regeringen har fått tydliga säkerhetsrekommendationer gällande den risk som ny rysk närvaro innebär så nära parlamentsbyggnaden, säger premiärminister Anthony Albanese vid en pressträff.

Regeringen lade fram sitt lagförslag om att stoppa Ryssland från att hyra marken i fråga. Eftersom även oppositionen stödde förslaget klubbades det på torsdagen snabbt av de båda kamrarna.

– Vi agerar snabbt för att försäkra oss om att den här hyrda marken inte blir en formell diplomatisk närvaro, säger Albanese.

Frågan handlar enligt honom inte om de diplomatiska relationerna mellan länderna i sig, som kommer att vara oförändrade. Ryssland har i dag sin ambassad i Canberra en bit bort.

– Det här handlar om den specifika risken med den här platsen, och det är därför vi agerar, säger Albanese.

Ambassadbygget har varit en utdragen historia. Ryssland fick tillstånd att bygga ambassaden redan 2011, men satte aldrig spaden i marken. Den attraktiva marken – en av få tillgängliga för diplomatiska syften – har därmed stått öde, och lokala myndigheter i Canberra försökte därför vräka Ryssland.

Det bestred Ryssland i rätten, och i början av juni gav en federal domstol Ryssland rätt, enligt ABC News.

FRÅN FÖRSTASIDAN