Ryske toppgeneralen visas upp igen

10 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Prigozjins måltavlor. Försvarsminister Sergej Sjojgu till vänster i bild och generalstabschefen Valerij Gerasimov i mitten. Arkivbild.
Den ryske generalstabschefen Valerij Gerasimov har lyst med sin frånvaro sedan Wagnergruppens uppror i Ryssland under midsommarhelgen, men nu visas han upp igen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Filmklipp som det ryska försvarsdepartementet har låtit publicera visar hur Gerasimov sitter vid ett skrivbord och håller ett videomöte med andra befälhavare.

De berättar för honom hur ryskt luftvärn har skjutit ned ukrainska robotar som avfyrats mot Krim och Ryssland under söndagen, varpå Gerasimov ger nya direktiv om hur försvaret ska stärkas.

För en dryg vecka sedan började flera framstående och Kremllojala krigsrapportörer meddela att Gerasimov hade ersatts på posten som högste befälhavare för den ryska invasionen. Enligt dessa uppgifter hade den biträdande befälhavaren Michail Teplinskij tagit över hans uppgifter helt och hållet.

Generalen Sergej Surovikin – som också har lyst med sin frånvaro sedan upprorshelgen – syntes inte till på videokonferensen. Oberoende ryska medier noterar att han borde ha deltagit i ett sådant möte.

Surovikin var tidigare högsta befäl för Ukrainakriget, men ersattes av Gerasimov i januari. Surovikin hyllades genomgående av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin och enligt underrättelseuppgifter i väst skulle han också ha varit införstådd med upprorsplanerna.

Annons

Sedan dess har det florerat olika uppgifter om att generalen har varit frihetsberövad eller isolerad på något vis, eftersom han inte synts till över huvud taget.

Kreml antas nagelfara befälskedjorna efter upproret, för att reda ut hur Wagnerstyrkorna kunde nå så nära Moskva utan något större motstånd.

Annons