Ryska bloggare: Ukraina anfaller i mörkret

17 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En ukrainsk soldat med mörkersikte någonstans i Donetsk i februari förra året.
Ukrainska motoffensiven pågår till stor del i skydd av mörkret, rapporterar flera medier. En ukrainsk befälhavare säger att motoffensivplanerna måste justeras.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den ukrainska motoffensiven fortsatte att krypa fram i minst tre riktningar under fredagen, uppger tankesmedjan ISW.

Oleksandr Syrskyj, befäl för de ukrainska markstyrkorna, säger enligt al-Jazeera att situationen är spänd och att planerna på motoffensiven måste justeras.

– Trots att våra styrkor avancerar i söder och fienden förlorar territorium och bosättningar i den riktningen, så fortsätter fienden att flytta några av sina mest stridskapabla enheter mot Bachmut, och kombinera det med kraftig artillerield och flyganfall mot våra styrkors ställningar, säger han.

Enligt Forbes sker de ukrainska anfallen i allt större utsträckning nattetid. I skydd av mörker är de ukrainska framryckande styrkorna mindre synliga för ryska helikoptrar, flygplan och drönare.

De ukrainska styrkorna har dessutom utrustats med moderna västerländska vapensystem, som uppges ha bättre nattoptik än de ryska, vilket ukrainarna försöker att dra nytta av.

Annons

"Importerad utrustning har utmärkt nattoptik. De kan spana, sikta och kontrollera sin elds träffsäkerhet. Därför väljer fienden natten", skriver en rysk militärbloggare, enligt Forbes.

USA har försett ukrainska armén med nattoptik sedan minst 2018, enligt landets ambassad i Kiev. Dessutom har fordon som Leopardstridsvagnarna och andra pansarfordon avancerad optik.

Ukrainarna själv är tysta om sin taktik, i stället är det motståndarsidan som bekräftar de nattliga anfallen.

"Främsta anledningen är att minska flygets effektivitet; det andra är att minska förlusterna från de exakta träffarna från kamikazedrönare från vår 42:a division; den tredje är att dra nytta av fördelarna av Västförsedd utrustning", skriver Vladimir Rogov, ryskinsatt ledare i de ockuperade delarna av Zaporizjzja, på Telegram, enligt CNN.

Annons