Republikaner utmanar Biden med skuldtakslag

Republikaner utmanar Biden med skuldtakslag

Representanthusets talman Kevin McCarthy.

J Scott Applewhite/AP/TT
USA:s representanthus röstade på onsdagen igenom Republikanernas förslag för att höja landets skuldtak i utbyte mot kraftiga nedskärningar i federala utgifter. Trots att det inte bedöms ha någon chans att bli lag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skuldtaket ligger nu på 31 biljoner dollar och president Joe Biden har varnat för en finanspolitisk kris om det inte höjs.

Taket ska enligt det republikanska förslaget begränsas till en höjning på 1,5 biljoner dollar nästa år. Förslaget på 320 sidor innehåller också nedskärningar i federala utgifter och begränsningar på bland annat Bidens genomdrivna åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna.

Republikanerna har majoritet i den lägre kammaren i landets kongress, medan Demokraterna kontrollerar den övre kammaren, senaten, och dessutom sitter presidenten själv på vetorätten.

"Presidenten har klargjort att detta lagförslag inte har någon chans att bli lag" sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande efter omröstningen.

Förslaget ses snarare som en strategisk markering mot regeringens politik, tänkt att tvinga presidenten till förhandlingsbordet.

– Vi har gjort vårt jobb, sade republikanen och representanthusets talman Kevin McCarthy efter omröstningen.

FRÅN FÖRSTASIDAN