Räddad efter elva dygn – släkten hade grävt grav

Räddad efter elva dygn – släkten hade grävt grav

En man räddas i Antakya den 15 februari.

Ugur Yildirim/AP/TT
Flera överlevare har grävts fram ur rasmassorna i Turkiet – 260 timmar efter att de begravdes levande.

I Kahramanmaras hade en familj redan gett upp hoppet och grävt en grav när en 29-årig kvinna hittades vid liv på fredagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bland de räddade finns en tolvårig pojke av syriskt ursprung, rapporterar nyhetsbyrån EFE, samt en 29-årig kvinna i som drogs fram ur bråten i Kahramanmaras.

– Tack Gud för att min syster överlevde, sade hennes bror när räddningsarbetare lyfte henne till säkerhet.

Till CNN Turk säger kvinnans svåger att familjen hade förberett hennes grav när hon hittades.

– Vi bad räddningsarbetarna att sluta gräva då vi var rädda att de skulle skada kvarlevorna som fanns kvar under bråten. En kort stund senare hördes hennes röst från ruinerna.

Skalv var fjärde minut

Totalt har närmare 44 000 människor bekräftats döda efter skalven, enligt al-Jazeeras siffror, drygt 38 000 av dem i Turkiet. Enligt diverse olika uppskattningar befaras slutsiffran landa på runt 100 000 döda.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia har runt 4 700 efterskalv registrerats sedan det första skalvet i förra veckan – ett var fjärde minut. Omkring 40 av dem hade en magnitud över 4.

Samtidigt som mirakelräddningar sprider hopp avlöser de personliga tragedierna varandra i de skalvdrabbade områdena, i takt med att fler och fler hittar sina nära och kära omkomna i ruinerna. I turkiska Konya omkom på fredagen en syrisk familj – fem barn och deras föräldrar – som överlevt skalvet när en brand bröt ut i deras tillfälliga bostad.

Många föräldralösa

I Syrien beskrivs situationen som särskilt svår. Nödhjälp har svårt att nå fram till drabbade i de krigshärjade norra delarna av landet och de syriska sjukhusen är överfulla. Sedan jordbävningen har fler än 100 lastbilar med FN-hjälp korsat gränsen till Syrien, enligt ett uttalande, men behoven beskrivs som enorma.

Enligt en rapport från FN-organet Ocha oroas läkare i nordvästra Syrien över de många barn som tycks sakna både föräldrar och andra släktingar efter skalvet.

I ett första offentligt tal efter skalven tackade Syriens president Bashar al-Assad på fredagen de länder som bistått landet i räddningsarbetet, rapporterar al-Jazeera.

FRÅN FÖRSTASIDAN