Putin påstår: Försökte lösa det fredligt

Putin påstår: Försökte lösa det fredligt

Rysslands president Vladimir Putin höll tal på tisdagen.

Dmitrij Astachov/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin lovar att "systematiskt" och "steg för steg" fortsätta offensiven i Ukraina, där man enligt honom "försvarar människors liv".

– Jag vill upprepa att de startade konflikten och vi använde militära medel för att stoppa den, påstår han.

Putin avslutar talet med att säga att Ryssland "pausar" sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putins tal till det ryska parlamentet inleddes strax efter klockan 10 på tisdagen inför parlamentsledamöter, regeringsföreträdare och personer inom Rysslands militära elit. Talet – där huvudpersonen talade vid ett vitmålat podium och med ryska flaggor på sina båda sidor – hålls enligt presidenten i en tid av dramatiska förändringar i världen.

Presidenten inledde talet med att upprepa sina tidigare påståenden om att Ryssland har försökt lösa situationen i Ukraina med diplomati, samtal och fredliga medel. Han påstår bland annat – grundlöst – att Ukraina försökte få tag i kärnvapen och att Ukraina "lekte med folks liv".

Putin fick då och då applåder från publiken.

"Öppna för dialog"

Vladimir Putin säger att det i själva verket är Ukrainas och västs fel att det nu pågår ett fullskaligt krig i Ukraina, något som han kallar en "särskild operation", och att han egentligen ville lösa det hela på ett fredligt vis. I själva verket har Ryssland sedan 2014 annekterat den ukrainska Krimhalvön, orkestrerat en konflikt i östra Ukraina och för ett år sedan inlett en fullskalig invasion av landet.

Men enligt presidenten har väst "fullt ansvar" för upptrappningen.

– Vi var öppna för konstruktiv dialog med väst, hävdar han och tillägger att Ryssland bara fick "oärliga svar".

Putin anklagar västländerna för "ett ändlöst flöde av anklagelser mot Ryssland" vid säkerhetskonferensen i München nyligen.

Kritiserar sanktionerna

Talets inledning gick därmed i samma linje som Putins tidigare tal om kriget, där han försöker stärka den ryska beskrivningen inför landets folk.

Putin hävdar att väst har inlett en militär aggression och en informationsaggression, men även ekonomisk aggression mot Ryssland, men att det inte har lyckats eftersom den ryska ekonomin har varit mer motståndskraftig än väntat.

Väst har infört en rad sanktioner mot ryska företag och individer, något som enligt Putin har straffat sig.

– De som har initierat sanktionerna straffar sig själva, säger han och hänvisar till den ekonomiska krisen i många västländer.

Riktar sig till ukrainare

Presidenten riktar sig direkt till invånarna i de delvis ockuperade länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizjzja, som Ryssland i höstas sade sig ha annekterat.

– Du har själv bestämt din framtid. Du gjorde ditt val trots nazisternas terrorhot. Bredvid dig pågick militära aktioner och du valde att vara tillsammans med Ryssland. Att vara tillsammans med ditt fosterland, säger han.

I talet ger presidenten, sin vana trogen, en genomgång om rysk historia och upplevda hot mot landet. Det ukrainska folket är gisslan hos väst som ockuperat landet ekonomiskt, politiskt och militärt, hävdar han.

Putin tackar ryska soldater i Ukraina, men också mödrar, fruar, sjukvårdsanställda, jordbrukare och andra som har haft en roll i att hjälpa ryssarna.

Pausar Nya Start

Ryssland pausar tillfälligt sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start, säger Vladimir Putin i slutet av sitt tal, men landet drar sig inte ur helt och hållet. Samtal mellan Moskva och Washington om att förnya avtalet skulle ha hållits i november, men sköts upp.

Putin säger dock att Ryssland inte kommer att genomföra en "första" kärnvapenattack.

Runt tusen personer hade bjudits in för att följa Putins tal på plats. I publiken syntes bland annat försvarsminister Sergej Sjojgu, finansminister Anton Siluanov, utrikesminister Sergej Lavrov och den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill.

Det nästan två timmar långa talet hölls blott tre dagar före fredagens årsdag för den ryska invasionen av Ukraina.

FRÅN FÖRSTASIDAN