Putin hyllar Erdogan inför turkiska valet

Putin hyllar Erdogan inför turkiska valet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till vänster och Rysslands president Vladimir Putin möttes virtuellt på torsdag. Medier konstaterade att Edogan som fick avbryta en tv-intervju i tisdags på grund av magproblem, såg tärd ut.

Adem Altan/AFP/TT
Den 14 maj är det val i Natolandet Turkiet och när Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan framträdde virtuellt på torsdagen hyllade Putin sin kollega i översvallande ordalag.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag vill säga det direkt till dig – du vet hur man ställer upp ambitiösa mål och du rör dig med självsäkerhet mot ett genomförande av dem, sade Putin via videolänk.

Anledningen till mötet var att ett ryskbyggt kärnkraftverk – landets första – invigdes i södra Turkiet på torsdagen.

Putin konstaterade bland annat att kärnkraftverket var "ett flaggskepp".

– Och ett övertygande exempel på hur mycket du, herr president Erdogan, gör för ditt land, för tillväxten av dess ekonomi, för alla turkiska medborgare.

Den ryske presidenten förklarade också att Ryssland var ett av de första länderna som skickade räddningsteam och medicinsk personal till Turkiet i efterdyningarna av februari månads förödande jordbävning.

– Vi är alltid redo att sträcka ut vänskapens hand till våra turkiska partner, sade Putin.

Erdogan, som visade sig offentligt första gången sedan han blev sjuk för två dagar sedan, såg bräcklig och skör ut, enligt nyhetsbyrån AFP.

I tisdags kväll tvingades den 69-årige presidenten, som styrt Turkiet under två decennier, avbryta en tv-intervju med hänvisning till magproblem.

FRÅN FÖRSTASIDAN