TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Protester mot nya vallagar i Mexiko

27 feb, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Mexico Citys huvudtorg El Zócalo fylldes av personer som protesterade mot ändringar i vallagen på söndagen.
Uppskattningsvis omkring hundratusen personer fyllde Mexico Citys huvudtorg El Zócalo på söndagen för att protestera mot valreformer som president Andrés Manuel López Obrador har föreslagit.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Torget El Zócalo rymmer normalt omkring 100 000 personer, men många demonstranter fick på söndagen inte plats utan fyllde i stället kringliggande gator.

Många demonstranter var klädda i vitt och rosa, den nationella valmyndigheten INE:s färger och bar plakat med slagord som "Rör inte min röst".

Om López Obradors förslag till ändringar i vallagen godkänns kommer det att innebära sänkta löner och minskad finansiering för valarbetare. De skulle också minska straffen för de kandidater som inte rapporterar kampanjutgifter.

López Obradors kritiker hävdar att förändringarna skulle försvaga demokratin. Brian Nichols vid USA:s utrikesdepartement skriver på Twitter att de föreslagna valreformerna i Mexiko "prövar oberoendet hos valinstitutionerna".

"USA stöder oberoende valinstitutioner med goda resurser som stärker demokratiska processer och rättsstatsprincipen", skriver Nichols.

Mexikos president förnekar att reformerna är ett hot mot demokratin och säger att kritiken är elitistisk och hävdar att INE spenderar för mycket pengar.

López Obrador sade på torsdagen att han kommer att underteckna lagändringarna även om han väntar sig att de ifrågasätts av landets högsta domstol innan dess. Vid söndagens protest uttryckte många hopp om att Mexikos HD kommer att stryka några av förändringarna.

Annons