Polsk rättsreform sågas av EU-domstol

Polsk rättsreform sågas av EU-domstol

Domare i EU:s domstol vid ett utslag 2020. Arkivbild.

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Polens omstridda omläggning av rättsväsendet 2019 strider mot unionsrätten i EU, fastslår EU:s domstol i ett nytt utslag.
Nu krävs en ändring – samtidigt som Polen utpekar EU:s domstol som "korrupt".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I måndagens utslag konstateras bland annat att den polska Högsta domstolens avdelning för disciplinära mål "inte uppfyller kravet på oavhängighet och opartiskhet".

Man anser också att kravet på att polska domare skriftligt ska anmäla om de tillhör föreningar eller politiska partier "medför ett åsidosättande av domarnas grundläggande rätt till skydd av personuppgifter och respekt för privatlivet".

Framför allt fastslår också EU:s domstol att den har full behörighet att kontrollera att medlemsländerna uppfyller rättsstatsprinciper, inklusive oberoende domstolsväsenden.

"Skrivet av politiker"

"I dag är en viktig dag för återställandet av oberoende rättvisa i Polen. Vi förväntar oss nu att Polen fullt ut rättar sig efter domen", kommenterar EU:s justitiekommissionär Didier Reynders via Twitter.

Om inte så sker riskeras nya domstolsförfaranden och nya pengakrav från EU.

Polens regering verkar dock inte sugen på att ge med sig.

– EU:s högsta domstol är korrupt, säger justitieminister Zbigniew Ziobro enligt nyhetsbyrån AFP och menar att domslutet "inte skrivits av domare utan av politiker".

Miljardbelopp

Utslaget är ännu ett led i den långvariga strid som pågått mellan EU-kommissionen och de styrande i Warszawa kring det polska rättsväsendet.

EU:s domstol har redan tidigare beordrat Polen att tills vidare inte tillämpa de ändringar som EU-kommissionen har ifrågasatt och dessutom betala motsvarande flera miljoner kronor om dagen i vite så länge som det inte sker.

Det har hittills kostat Polen långt mer än fem miljarder svenska kronor.

– Vi har skickat sex kravbrev till Polen för perioden mellan den 3 november 2021 och den 20 april 2023. Ni kan räkna ut det själva, men det handlar om över 500 miljoner euro, sade kommissionstalesmannen Christian Wigand på en pressbriefing tidigare under måndagen.

Polen är fortsatt skyldig att betala det som ännu inte har överförts, även om vitet nu upphör då domstolens ärende anses avslutat i och med måndagens utslag.

FRÅN FÖRSTASIDAN