Polis som sköt ihjäl tonåring gripen

Polis som sköt ihjäl tonåring gripen

Fransk polis skjuter tårgas mot demonstranter i Polisförorten Nanterre som genomför en protestmarsch för att hedra den 17-åring som sköts ihjäl i av en polis i tisdags. Flera demonstranter har också angripit polisen.

Michel Euler/AP/TT
Den polis i Frankrike som sköt ihjäl en 17-årig pojke tidigare i veckan har gripits och formella anklagelser har riktats mot polisen.
Samtidigt pågick en protestmarsch i Parisförorten Nanterre – där händelsen ägde rum. De lokala myndigheterna har utfärdat ett nattligt utegångsförbud.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt ett uttalande från den åklagarmyndighet som utreder dödsskjutningen har polisen som avfyrade sitt vapen frihetsberövats med hänvisning till den dråprelaterade brottsrubriceringen "homicide volontaire".

Kort före åklagarmyndighetens tillkännagivande rapporterades fransk polis skjuta tårgas mot demonstranter som genomförde en protestmarsch för att hedra 17-åringen.

Nattligt utegångsförbud

Enligt medieuppgifter hade några demonstranter började skjuta projektiler mot polisen utanför det lokala kommunhuset i Nanterre. Säkerhetsstyrkor rapporteras ha skingrat demonstrationen genom att skjuta tårgas. Omkring 6 200 personer var på plats under demonstrationen, enligt en anonym poliskälla.

"Utan rättvisa, ingen fred", löd ett av demonstranternas slagord.

Marschen leddes av 17-åringens mamma och inledningsvis rapporterades protesten vara fredlig – till skillnad från flera våldsamma upplopp nattetid på grund av händelsen.

En talesperson för Parisförortens ledning meddelade på torsdagseftermiddagen att man kommer att stänga buss- och spårvagnstjänster så att de inte blir "mål för ligister och vandaler".

Clamart i västliga Paris – med cirka 54 000 invånare – har på grund av oroligheterna beslutat att införa ett nattligt utegångsförbud – från klockan 21 till klockan 6 på morgonen – fram till på måndag.

Chockat Frankrike

Enligt tidigare besked har 40 000 poliser satts in för att hantera de våldsamma protester som utlösts efter händelsen som har chockat Frankrike.

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-årige Nahel i en bil i Nanterre. Kort därpå sköt den ena polisen honom i bröstet på nära håll.

Polisen hävdade först att skotten hade avlossats på grund av att tonåringen hade kört bilen mot poliserna. Men den versionen kunde snabbt motbevisas då en video av händelsen spreds på sociala medier.

FRÅN FÖRSTASIDAN