Polio upptäckt hos barn i Burundi

Polio upptäckt hos barn i Burundi

Länder med vilt poliovirus 1988 och 2023.

Johan Hallnäs/TT
För första gången på tre årtionden har infektionssjukdomen polio upptäckts i östafrikanska Burundi, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hela Afrika förklarades fritt från polio i augusti 2020 då inga nya fall hade konstaterats på kontinenten på fyra år. Sedan dess har fall upptäckts i Malawi, Moçambique – och nu Burundi.

Enligt WHO rör det sig om hittills åtta fall av poliovirus typ 2. De burundiska hälsomyndigheterna har upptäckt viruset hos en ovaccinerad fyraårig pojke i västra delarna av landet, liksom hos två andra barn som kommit i kontakt med pojken. Därutöver har polio typ 2 konstaterats i fem prover av avloppsvatten.

Polio är en smittsam infektionssjukdom. De flesta som smittas utvecklar inga symtom, medan andra får influensaliknande besvär, kräkningar och feber. För en liten del av de smittade orsakar viruset inflammation i ryggmärgen och därefter permanent förlamning av kroppsdelar som armar och ben.

Sjukdomen drabbar främst små barn, men kan förebyggas med vaccin.

"Vi stöttar de nationella ansträngningarna att öka takten gällande poliovaccinering, för att säkra att inget barn glöms bort och riskerar polios tärande inverkan", säger WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti i ett uttalande.

Burundi ligger i Östafrika och gränsar till Rwanda i norr, Tanzania i öst och Demokratiska republiken Kongo i väst.

FRÅN FÖRSTASIDAN