Plikten framför allt när Sverige röstar i EU

06 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Rösträkning i Malmö under EU-valet 2019. Om ett år är det dags igen. Arkivfoto.Johan Nilsson/TT
Plikt och vana är vad svenskarna ser som främsta skäl till att rösta i EU-valet, enligt en ny europeisk opinionsmätning.
Över 80 procent lovar att rösta, om valet skulle hållas nu.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I det senaste EU-valet år 2019 röstade bara 55 procent av de röstberättigade i Sverige. Det var visserligen en ökning för tredje EU-valet i rad, men ändå en bra bit under siffrorna i riksdagsvalen, som stadigt ligger över 80 procent.

Skulle det vara EU-val just nu hävdar ändå 83 procent av drygt 1 000 tillfrågade svenskar i en färsk EU-gemensam undersökning att de "troligen" skulle rösta i valet. Det är rejält över EU-snittet på endast 67 procent.

Svenskarna skiljer sig också från genomsnittet i Europa när det gäller anledningen att rösta. På frågan om vad man tror är det viktigaste skälet till att rösta i EU-valet hamnar "viljan att förändra" i topp i hela EU, med stöd från 51 procent av de tillfrågade. I Sverige landar dock förändringsviljan bara på fjärde plats på 29 procent, bakom såväl vanan att rösta i val (36 procent) och framför allt att man ser det som sin plikt (38 procent).

I den så kallade Eurobarometern har totalt över 26 000 européer tillfrågats inför nästa års EU-val. 70 procent av de tillfrågade svenskarna ser det som viktigt att rösta i det valet, 64 procent är något eller mycket intresserade av valet och lika många har en företrädesvis positiv bild av EU.

Annons