Pilot tvingades landa med giftig kobra på ryggen

Pilot tvingades landa med giftig kobra på ryggen

En potentiellt dödlig kapkobra tvingade den sydafrikanske piloten att avbryta flygningen och landa. Ormen på bilden tillhör en annan kobraart. Arkivbild.

Sakchai Lalit/AP/TT
Mitt under flygningen kände den sydafrikanske piloten Rudolf Erasmus något kallt mot ryggen. När han insåg att det var en giftorm som ringlat in beslöt han – rak i ryggen – att landa planet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Först trodde jag att det var min vattenflaska. Men sedan insåg jag att det var något annat och stelnade till, säger mannen till News24.

Fripassageraren, en dödlig kapkobra, dök upp i förarkabinen under en flygning i måndags.

Rudolf Erasmus, satt bakom spakarna på ett litet privatplan med fyra passagerare på väg mellan storstäderna Bloemfontein och Pretoria, när han kände ormen på ryggen. Trots den plötsliga stressen lyckades han landa flygplanet utan problem, knappt halvvägs i staden Welkom.

Sydafrikas luftfartsmyndighets chef Poppy Khoza hyllar piloten för att ha avvärjt en smärre katastrof.

"Han höll sig lugn och lyckades trots faran landa flygplanet säkert utan att han eller någon av passagerarna skadades", säger hon i ett uttalande.

Kapkobran är hemmahörande i öken- och savannområden på Afrikas spets. Den kan bli upp till två meter lång. Bettets nervgift kan vara dödligt om offret inte får snabb behandling.

FRÅN FÖRSTASIDAN