Pentagon: Läcka allvarlig säkerhetsrisk

Pentagon: Läcka allvarlig säkerhetsrisk

En del uppgifter i dokumenten är manipulerade, enligt Pentagon. Till exempel uppgifterna om att Ukrainas förluster i kriget skulle vara större än Rysslands. Arkivbild.

Kateryna Klochko/AP/TT
De hemligstämplade dokument som uppges ha läckt från amerikanska säkerhetskällor innebär ett hot mot USA:s nationella säkerhet, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Avslöjandet av känsligt sekretessbelagt material kan få enorma konsekvenser, inte bara för vår nationella säkerhet, det kan även kosta människor livet, säger Chris Meagher, rådgivare till USA:s försvarsminister Lloyd Austin, på en pressträff.

Materialet innehåller information om den ryska krigsinsatsen i Ukraina – men även USA:s analyser av sina allierade och hur stödet till Ukraina ser ut.

Att de avfotograferade dokumenten cirkulerar på nätet innebär "en väldigt allvarlig risk för den nationella säkerheten", säger Meagher, som också oroar sig för följderna av desinformation.

– Vi utreder fortfarande hur detta kunde hända och hur omfattande det är. Vi undersöker närmare hur den här informationen sprids och till vem, säger han.

Informationen började dyka upp online i början av mars. Det dröjde till den 6 april – samma dag som The New York Times först skrev om läckan – innan Austin informerades, enligt Meagher.

President Joe Biden informerades någon gång "förra veckan", enligt Vita huset.

Pentagon utreder dokumentens äkthet. Men Meagher konstaterar att de påminner i sitt format om de handlingar som dagligen används för att uppdatera det amerikanska ledarskapet på bland annat Ukraina och Ryssland.

FRÅN FÖRSTASIDAN