Pence: Trump utsatte min familj för fara

Pence: Trump utsatte min familj för fara

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence anser att den tidigare presidenten Donald Trump utsatte hans familj för fara vid stormningen av kongressen den 6 januari 2021. Arkivbild.

Alex Brandon/AP/TT
USA:s tidigare vicepresident Mike Pence avfyrade på lördagen hård kritik mot förre presidenten Donald Trumps agerande och roll vid stormningen av Kapitolium 2021.
– Hans vårdslösa uttalanden försatte min familj i fara, sade Pence.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mike Pence talade på lördagen under den årliga Gridironmiddagen i Washington. Vid middagen deltar journalister och politiker och tonen är vanligtvis skämtsam. Men Pence passade på att använda sin talartid för att på det hårdaste sättet hittills offentligt kritisera sin tidigare chef Donald Trump.

– President Trump hade fel. Jag hade inte befogenhet att ogiltigförklara valresultatet, och hans vårdslösa uttalanden försatte min familj och alla som befann sig i Kapitolium den dagen i fara, sade Mike Pence om det som hände den 6 januari 2021 när Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden.

Efter valförlusten 2020 pressade Trump offentligt Pence att ogiltigförklara valresultatet, men vicepresidenten stod emot kravet. Under stormningen fick Pence föras i säkerhet med sin stab och familj, samtidigt som personer i folkmassan skanderade "häng Mike Pence!".

Pence har fördömt Trumps agerande vid stormningen och kallat det för "obetänksamt".

Men på Gridironmiddagen på lördagen tog Pence i lite mer när han kommenterade stormningen.

– Det är ingen tvekan om att det som hände den dagen var en skam. Och det är ett hån mot all anständighet att säga att det var något annat, sade Mike Pence.

FRÅN FÖRSTASIDAN