Pence och Christie vill utmana Trump

05 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Tidigare vicepresidenten Mike Pence då han talade i Des Moines, Iowa, den 23 maj. Onsdagen den 7 juni, på hans 64:e födelsedag, väntas han lansera sin presidentkampanj i samma delstat.Charlie Neibergall/AP/TT
Den ene var expresident Donald Trumps vicepresident. Den andre var hans rådgivare – men är numera Trumpkritiker.
Mike Pence och Chris Christie väntas i veckan officiellt ge sig in i kampen om att bli Republikanernas näste presidentkandidat – och Pence har redan klarat av byråkratin.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Donald Trump meddelade för drygt ett halvår sedan att han vill kandidera för Republikanerna ytterligare en gång. Han är inte ensam. I slutet av maj lanserade Floridaguvernören Ron DeSantis sin kampanj.

På onsdag väntas även Mike Pence, som trofast stod vid Trumps sida under dennes tid i Vita huset fram till stormningen av Kapitolium, officiellt utmana sin tidigare chef.

Beskedet väntas komma i ett tal i Iowa, en av de tidiga primärvalsdelstaterna – men redan under måndagen lämnade han enligt nyhetsbyrån AP in de dokument som innebär att han rent formellt ställer upp som kandidat.

Före tiden som vicepresident var Pence guvernör i delstaten Indiana. Han har hittills inte kommenterat Trumps kandidatur inför presidentvalet 2024, utan sagt att "olika tider kräver olika ledarskap", rapporterar CBS News.

Pressades offentligt

Pence, som i veckan fyller 64 år, har öppet kritiserat Trumps uttalanden i samband med den dramatiska stormningen av USA:s kongress i januari 2021. Flera personer miste livet i tumultet under vilket folkmassan bland annat skanderade "häng Mike Pence". Detta efter att Donald Trump efter valförlusten offentligt pressat Pence att ogiltigförklara valresultatet, vilket Pence stod emot.

Annons

– President Trump hade fel, har Pence sagt.

– Jag hade inte rätt att ogiltigförklara valresultatet. Och hans hänsynslösa ord satte min familj och alla som var i Kapitolium den dagen i fara.

Trump har ofta tonat ned stormningen medan Pence har kallat den en "mörk dag".

Mike Pence vittnade enligt amerikanska medier i våras inför en jury som utreder Donald Trumps försök att omkullkasta resultatet i det senaste valet. Men vad han sade i sitt vittnesmål har inte offentliggjorts.

Kristen och konservativ

Pence beskriver sig själv som kristen, konservativ och republikan, i den ordningen. Han är en ivrig abortmotståndare. De senaste månaderna har han talat i många av de delstater som anses vara de viktigaste i striden om den republikanska nomineringen.

Även Chris Christie, 60-årig jurist och exguvernör i New Jersey, har tidigare arbetat med Donald Trump, bland annat som rådgivare under Trumps valkampanj 2016. Nu hoppas Christie själv nå den absoluta topposten. Han väntas lansera sin kandidatur i delstaten New Hampshire på tisdag.

Annons

Chris Christie har den senaste tiden riktat skarp kritik mot Donald Trump och uppmanat partiet att släppa expresidentens anklagelser om att valet 2020 skulle ha varit riggat. Christies Trumpkritik skulle kunna ge honom stöd från republikaner som placerar sig mer åt mitten på den politiska skalan, men kan samtidigt innebära att han stöter bort den stora gruppen Trumpanhängare.

Tätt startfält

I våras sade Christie till nyhetssajten Axios att han aldrig kommer att stötta Trump igen, även om expresidenten skulle bli Republikanernas presidentkandidat.

– Donald Trump är en tv-stjärna, varken mer eller mindre. Jag påstår att om vi sätter tillbaka honom i Vita huset kommer repriserna att bli värre än originalprogrammet, sade han i New Hampshire i april enligt nyhetsbyrån AP.

Det republikanska startfältet är tätt. Sedan tidigare har bland annat den förra FN-ambassadören Nikki Haley, senatorn Tim Scott, exguvernören Asa Hutchinson samt affärsmannen Vivek Ramaswamy aviserat att de ställer upp.

Annons