Påven hoppas resa till sitt hemland

Påven hoppas resa till sitt hemland

Påve Franciskus i söndags.

Gregorio Borgia/AP/TT
Påve Franciskus säger att han hoppas resa till Argentina 2024 – vilket skulle bli första gången som han sätter sin fot i sitt hemland sedan han blev påve för ett decennium sedan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag vill åka till landet nästa år, säger han i en intervju för den argentinska dagstidningen La Nación.

Den 86-åriga påven gav inga ytterligare detaljer om den potentiella resan som länge har varit föremål för spekulationer i hemlandet.

Tidpunkten för besöket verkar ha planerats för att undvika politiska undertoner. Besöket kommer i så fall ske efter det att en ny president har svurits in i december, sedan man i oktober valt en efterträdare till Alberto Fernández. Fernández meddelande i förra veckan att han inte ställer upp för omval.

Det var i mars som Franciskus firade tio år som påve. Då uppmanade flera av Argentinas mest framstående politiker honom att besöka landet.

I intervjun med La Nación bad Franciskus argentinarna att inte associera honom med lokalpolitik. I flera intervjuer från den senaste tiden har han upprepat att han önskar att inte kopplas samman med något parti i det polariserade sydamerikanska landet. Analytiker har pekat på att han kan ha skjutit fram besöket för att se till att hans närvaro inte utnyttjas politiskt.

FRÅN FÖRSTASIDAN