Pappan har flytt – tecknande dotterns öde oklart

Pappan har flytt – tecknande dotterns öde oklart

En rysk domstol dömde pappan Aleksej Moskaljov till två års straffarbete i tisdags. Bild från i måndags.

AP/TT
En rysk ensamstående pappa dömdes med anledning av hans kritiska kommentarer om Rysslands krig i Ukraina. Han rapporteras ha flytt från sin husarrest – och ödet för hans dotter är oklart.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En rysk domstol dömde pappan Aleksej Moskaljov till två år i straffkoloni i tisdags, då han befunnits skyldig till att ha "misskrediterat" militären på sociala medier. När domen föll flydde han – och hans advokat Vladimir Bilijenko säger att han inte vet var Moskaljov befinner sig.

Fallet fick sin början efter att mannens tolvåriga dotter Maria Moskaljova, för ett knappt år sedan, på en bildlektion i skolan målade en kvinna och ett barn bredvid en ukrainsk flagga. På flaggan stod "Leve Ukraina" och kvinnan höll upp en hand mot projektiler som skjuts mot dem från en rysk flagga, på vilken det stod "Nej till krig". Skolan tillkallade då polis.

Dottern Maria Moskaljova har separerats från pappan och omhändertagits av myndigheterna. De båda har inte tillåtits ha att någon kontakt. Enligt Bilijenko nekas Aleksej Moskaljov från att träffa dottern, men han har fått teckningar från henne.

"Du är min hjälte"

Advokaten bekräftar även att ett brev från Maria Moskaljova till pappan, som publicerats i sociala medier, är autentiskt.

"Jag älskar dig väldigt mycket och vet att du inte är skyldig till någonting", står det i brevet.

"Allt kommer att bli ok och vi kommer vara tillsammans. Du är min hjälte."

Maria Moskaljova kallar också sin pappa för "den modigaste personen i världen".

Enligt Bilijenko är det "svårt att förutse" vad som kommer hända med Maria Moskaljova. En domstol ska den 6 april fatta beslut om pappans vårdnadsrättigheter ska begränsas.

– Vi kommer att göra allt som är möjligt för att skydda (Moskaljov) från dessa anklagelser, säger advokaten.

"Ett barns öde avgörs här"

Han kritiserar Rysslands barnombudsman Maria Lvova-Belova och människorättskommissionären Tatjana Moskalkova för att inte engagera sig i fallet.

– Ett barns öde avgörs här och de är inte intresserade, säger han.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har tidigare utfärdat en arresteringsorder mot Lvova-Belova. Det gjordes samtidigt som domstolen utfärdade en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. De båda anklagas för krigsförbrytelser genom att på olaglig väg ha låtit deportera och massförflytta barn från ockuperade områden till Ryssland.

En lokal aktivist, Jelena Agafonova, har sagt att hon är beredd att ta hand om flickan.

– Vi kommer att ansöka om vårdnad för Masja (smeknamn för Maria), vi förbereder dokumenten, säger hon.

Den ryska människorättsorganisationen Memorial betraktar Moskaljov som en politisk fånge.

FRÅN FÖRSTASIDAN