Palestinsk fredsarkitekt död

Palestinsk fredsarkitekt död

Ahmad Qorei, palestiniernas chefsförhandlare under 1990-talets Osloprocess, på en bild från 2012.

Sebastian Scheiner/AP/TT
Ahmad Qorei, tidigare palestinsk premiärminister och en av arkitekterna bakom det historiska Osloavtalet med Israel, har avlidit.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

“Abu Alaa anförde försvaret av hans hem och dess folks sak", säger palestiniernas ledare Mahmud Abbas i ett uttalande publicerat av nyhetsbyrån Wafa.

Qorei, också kallad Abu Alaa, beskrivs som en nyckelperson i den process som ledde fram till fredsavtalet mellan den dåvarande palestinske ledaren Yassir Arafat och den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin 1993. Osloavtalet, som ofta beskrivs som en milstolpe i den konflikthärjade regionen, väckte hopp om en palestinsk och en israelisk stat i fredlig samexistens.

Ahmad Qorei bevittnade därmed uppgången av drömmen om en palestinsk stat – men också hur drömmen gradvis dog. År 2000 bröt den andra intifadan ut och sedan dess har en rad fredsförhandlingar misslyckats. I dag ligger avtalet i ruiner och utsikterna för en tvåstatslösning tycks mindre än någonsin.

I en AP-intervju 2013 sade Qorei att han inte hade gått med på avtalet om han visste vad som skulle komma.

Ahmad Qorei var palestiniernas premiärminister mellan 2003 och 2006. På hemmaplan plågades han på senare år av korruptionsanklagelser som fläckade ned hans rykte. Dödsorsaken är inte känd, men den tidigare premiärministern led sedan en tid tillbaka av hjärtproblem.

Han blev 85 år gammal.

FRÅN FÖRSTASIDAN