Palestiniernas ledare reser till Kina

Palestiniernas ledare reser till Kina

Palestiniernas ledare Mahmud Abbas. Arkivbild.

Saudi Press Agency via AP/TT
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas reser till Kina nästa vecka, meddelar utrikesdepartementet i Peking.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kina söker en medlarroll i Mellanösternkonflikten och regionen i stort, efter att nyligen ha arbetat för lättnader i spänningarna mellan ärkefienderna Iran och Saudiarabien.

Den kinesiske utrikesministern Qin Gang talade i telefon med Israels och palestiniernas respektive utrikesministrar i april och sade sig vilja bidra till nya fredsförhandlingar. Enligt den statliga nyhetsbyrån lät Qin meddela att förhandlingarna bör handla om en tvåstatslösning.

Kinas president Xi Jinping har bjudit in Mahmud Abbas till ett statsbesök som kommer att ske mellan tisdag och fredag nästa vecka, meddelas från kinesiskt håll.

USA:s utrikesminister Antony Blinken träffade Mahmud Abbas i Ramallah, på den av Israel ockuperade Västbanken, i januari. Blinken talade också i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen. Amerikanen avrådde då Netanyahu från att försöka undergräva möjligheterna till en palestinsk statsbildning.

USA försöker normalisera relationen mellan Israel och Saudiarabien, där Blinken har varit på besök denna vecka. Den amerikanske utrikesministern uttryckte under sitt besök en förhoppning om att få Saudiarabien att formellt erkänna staten Israel.

Den saudiske prinsen tillika utrikesministern Faisal bin Farhan uttryckte sig positivt om detta – men sade att en sådan normalisering också beror på palestiniernas situation.

FRÅN FÖRSTASIDAN